За втора поредна година ОУ "Пенчо Славейков" в Столипиново е партньор по проекта.

Проектите на  “Съвременник”, “Тракия” и “Димитър Благоев” бяха одобрени за участие в  Европейския ден на морето през май

За втора поредна година ОУ “Пенчо Славейков” в Столипиново е партньор по проекта.

134 събития съставят програмата за отбелязване на Европейския ден на морето през 2019 година. 7 от събитията ще се проведат в България, а 3 от тях – в Пловдив. Градът под тепетата ще бъде представен от проектите на три читалища – “Съвременник-1986”, “Тракия-2008” и НЧ “Димитър Благоев – 2008”, става ясно от сайта на Европейската комисия.

На 8 май ще се реализира проектът „Море, събрано в шепи”, който включва уъркшоп и изложба в откритото пространство пред читалище „Тракия”. Деца от 7 до 10 години ще изработват материали, свързани с морето и неговите обитатели, и ще разказват за опазването на подводния свят.

За 10 май е насрочено събитието под наслов “Морето е живо”, което се осъществява в партньорство с ОУ “Пенчо Славейков” в квартал „Столипиново“ и читалище „Димитър Благоев“. Децата ще участват в състезание по бодиарт на морска тематика и ще създават 3D изображения и дигитални рисунки.

На 29 май ще се осъществи проектът “gAR(T)bage” на читалище “Съвременник” в Зоната на креативността пред библиотеката в жк „Тракия“. Предвиден е уъркшоп за деца от 4 до 14 години, които ще изработват от бутилки, найлонови торбички и отпадъци арт произведения на на морска тематика. Ще бъдат представени актуални данни за замърсяването на моретата и как това се отразява на нашата планета.

Европейският ден на морето се чества всяка година на 20 май, като официалното му начало е поставено през 2008 г. Главното събитие тази година – конференцията European Maritime Day, ще се проведе в Лисабон на 16-17 май.