„Важно е да давате знание, но още по-важно е да научите децата да учат през целия си живот“, обърна се към номинираните за престижната награда министърът на образованието Красимир Вълчев

Три от отличията „Учител на годината”, които бяха връчени на тържествена церемония днес в София, са за пловдивски учители. 14 преподаватели от Пловдив и още шестима техни колеги от областта бяха номинирани за 22-ото издание на националния конкурс на Синдиката на българските учители за постигнати високи и трайни резултати в системата на средното образование. Старши учител в начален етап от ОУ „Пенчо Славейков” Ралица Колева грабна статуетката в своето направление. В природоматематическото първото място бе присъдено на Виолета Маринова от Математическата гимназия. Милена Шишкова от ДГ „Осми март” се сдоби с приз в категория „Предучилищно образование”.

Останалите номинирани получиха специалната награда на председателя на СБУ Янка Такева. Това са Галя Бойчева и Диляна Георгиева от ДГ „Осми март”, Милена Колева и Десислава Попова от ОУ „Гео Милев”, Мария Петрова от ОУ „Райна Княгиня”, Марина Бойчева от ОУ „Кочо Честеменски” и Светла Шопова от НУ „Христо Ботев”, Георги Найчев, Иванка Рангелова, Юлия Атанасова и Стефан Ганозов от ОУ „Пенчо Славейков”.

Със специална награда бяха удостоени също Пенка Запрянова – директор на ОУ „Васил Левски” в село Маноле, Златка Тоскова, която оглавява ДГ „Никола Вапцаров” в Асеновград, както и учителите Петя Петкова и Весела Карастойчева. Списъка допълват Гина Иванова от ОУ „Христо Ботев” в първомайското село Градина и Христина Петрова от ОУ „Христо Смирненски” в Стамболийски.

„Важно е да давате знание, но още по-важно е да научите децата да учат през целия си живот“. С тези думи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се обърна към присъстващите на церемонията. По думите му от мотивираните, иновативни и креативни преподаватели зависи развитието на младото поколение и бъдещето на общество. Министърът акцентира върху новата национална програма, която ще стимулира създаването и обмяната на успешни иновативни практики в училище.