Във финала на осмото издание на Международния турнир „Математика без граници“ взеха участие 1234 ученици от 17 държави

Седмокласничка от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ стана абсолютен шампион на Международния турнир „Математика без граници“, чийто финал се проведе от 6 до 8 август в Несебър. В него взеха участие 1234 ученици от 17 държави (Австралия, Азербайджан, Бангладеш, България, Китай, Естония, Индонезия, Казахстан, Малта, Филипините, Северна Македония, Румъния, Русия, Словения, Тайван, Турция, Узбекистан).

Димана Праматарова бе наградена с купа “Шампион на шампионите”, заради постигнатия най-висок резултат на финала и трите предварителни кръга (есенен, зимен и пролетен). Димана получи подаръци и почетна грамота от кмета на Несебър – Николай Димитров. Ученичката от МГ бе наградена и с поименна купа “Легенда на турнира”, Златна купа за първо място сред седмокласниците и пети пореден златен медал, връчени от Областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова.

Турнирът се провежда за осма година през лятото в Несебър и носи незабравими моменти и нови приятелства между математици на различна възраст. Участие в него взимат ученици от 1-ви до 12-ти клас, които мерят знания в 4 кръга – есенен, зимен, пролетен и финално състезание. Всеки кръг се провежда чрез тест за всяка група/клас с продължителност за решаването му 60 минути. Броят на задачите в теста е 20. Наградите във всяко дистанционно състезание са златен, сребърен и бронзов медал, както и сертификати за всички участници.

Учениците с най-голям сбор от точки, получени в две от трите дистанционни състезания, получават покана за участие във финалния кръг. На финала, освен индивидуално състезание, се провежда и отборно под формата на математическа щафета от 5 задачи. Отборите са съставени от трима ученици, които решават темата в екип за 40 минути.

Димана от втори клас надгражда знания и се подготвя за участие в сериозни национални и световни състезания в „Академия 21 век“. След като завърши 7 клас в Математическата гимназия с преподавател по математика Кремена Симеонова, тя решава да продължи образованието си в елитното училище. На НВО по математика получава максималните 100 точки. Близо до максимума е и резултатът й по български език.