228 участници от цялата страна се включиха в конкурса на Българската асоциация по информационни технологии, подкрепен от МОН

Трима учители от Пловдивска област получиха награди за дигитални новатори в образованието. Общо 13 педагози от цялата страна бяха отличени в четири категории – за иновативен подход, най-добре посрещната учебна програма от ученици и родители, технологични иновации и мултиплициране на иновативни учебни решения. Общият брой кандидатури, подадени за участие в конкурса, са били 228, отчетоха организаторите от Българската асоциация по информационни технологии.

Конкурсът „Дигитални новатори в образованието“ се провежда под патронажа на Министерството на образованието и науката, като целта е да отличи и насърчи използването на добри практики в дистанционното обучение от 1-ви до 12-ти клас.

В категория „Иновативен подход за преподаване“ на първо място е класирана Мария Домовчийска – преподавател по математика и информатика в ОУ „Христо Ботев“ в Раковски. Тя е и зам.-директор на училището. Другите две награди за педагози от областта са в категория „Мултиплициране на иновативни учебни решения“ и те са учителя по музика от СУ “Св. Патриарх Евтимий” – Даниела Попова, и за преподавателя по география и икономика Албена Кискинова от ОУ „Св.св.Кирил и Методий“ в Куртово Конаре.

Учителите, спечелили първо място, получиха парична награда от 1000 лева, продукт за киберзащита на персонални компютри, ваучери за посещение на курсове по избор и ваучер за професионално ориентиране на учениците за цялото училище. На класиралите се на второ и трето място бяха връчени различни електронни устройства, продукт за киберзащита, ваучери за курсове по изборе и ваучер за професионално ориентиране за цялото училище.

По мнението на учителите, участвали в конкурса, „неочакваната“ учебна година дала много възможности да „надскочат себе си“, да излязат „от коловоза на ежедневието“, да открият „нови начини на вдъхновение“, както и „незаменими възможности за обучение, които могат да съществуват само в онлайн среда“. Учителите изразили своето убеждение, че дигиталните уроци и ИКТ са приложими и са бъдещето на съвременното училище, както и че дистанционната форма се оказа ефективен метод на преподаване и може да се прилага успоредно с нормалния учебен процес.

„Учителският труд е многодневен, дългогодишен, всеотдаен, но често неблагодарен. Признанието идва със закъснение, понякога отеква без да бъде чуто. Късно осъзнаваме колко са помогнали учителите ни, за да станем знаещи, можещи и реализирани хора. Затова е важно да има подобни награди. С тях стимулираме цялата култура на образователни иновации, които се случват именно благодарение на енергията на учителите“, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на церемонията по награждаване на победителите.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.