53-годишна софиянка е най-възрастният кандидат-студент, избрала е да учи лозароградинарство

DSCF9162

По трима души ще спорят за специалност “Туризъм” в Аграрния университет. Това показват данните на финала на кампанията за прием на документи. Това е третата най-предпочитана специалност във висшето училище, но тъй като държавната поръчка е само за 45 души редовно и задочно, това води и до сериозна конкуренция.

Най-много кандидат-студенти са посочили като първо желание “Полевъдство”, след което веднага се нарежда “Растителна защита”, към която традиционно има голям интерес. Тази година сериозен наплив се очертава и за новата  специалност “Бизнес икономика”, която измества дори предпочитаната от години “Аграрна икономика”, каза зам.-ректорът по учебната част доц. Боряна Иванова.

53-годишна дама от София е най-възрастният кандидат-студент. Тя е поискала да учи лозароградинарство. Друга любопитна подробност е, че 59 на сто от желаещите да влязат в Аграрния университет са мъже. Това съвсем не е изненада, тъй като участието на представителите на силния пол в селското стопанство е водещо. Значителната част от земеделските стопани и фермери също са мъже, което обуславя и интереса.

Най-много кандидати има от областите Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян, Бургас и Добрич, добави доц. Иванова. По-голямата част от тях кандидатстват с оценка от матура, на изпити ще се явяват главно завършилите преди 2008 година. 6 на сто от подалите заявления за прием са с отличен успех.

Днес и утре се провеждат изпитите по български език, биология, география и английски език. Университетът ще приеме общо 493 редовно и 320 души задочно обучение.