Професорите Марияна Мурджева, Христина Янчева и Тони Шекерджиева се събраха на неформална среща, за да си обещаят, че няма да допуснат разрив помежду си, въпреки че подкрепят различни кандидати

Ректори на три пловдивски университета си стиснаха ръцете в навечерието на предстоящия президентски вот и си обещаха да не допускат разрив помежду си, въпреки че подкрепят различни кандидати.

Домакин на неформалната среща бе ректорът на Медицинския университет проф. Марияна Мурджева, а нейни гости – ректорите на Аграрния университет проф. Христина Янчева и на АМТИИ – проф. Тони Шекерджиева-Новак. Трите дами, които имат не просто отлични професионални взаимоотношения и работят по общи проекти и каузи, но и добро лично приятелство, се споразумяха да ги запазят и занапред.

Ръководителите на АМТИИ и на Аграрния университет проф. Тони Шекерджиева-Новак са в Инициативния комитет, който издигна ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, а ректорът на МУ Пловдив подкрепя кандидатурата за втори мандат на президента Румен Радев.

Проф. Янчева застава зад проф. Герджиков, когото познава като член на УС на Съвета на ректорите, защото е диалогичен, със завидна академична кариера, знакова личност, която може да бъде обединител.

На същото мнение е и проф. Новак, която не смята, че кандидатурата на проф. Герджиков ще разедини академичната общност. Теза, изразена днес от служебния министър на образованието проф. Николай Денков.

„Хората сме тези, които се разделяме или обединяваме. Тази среща между нас днес показва, че не можем да бъдем разединени“, сподели за “Уча в Пловдив” проф. Новак. Тя предостави и снимка от срещата, която е била само между тях трите и не са допускани външни лица.

Проф. Марияна Мурджева също е на мнение, че различията между кандидатите в президентската битка не означава, хората на различни позиции трябва да конфликтуват помежду си.

„Кандидатурите са интелигентни, силни. Очакваме конструктивни идеи и позиции, които да приобщават. Аз подкрепих президента Радев и неговия екип, защото виждам в негово лице промяна за по-добро в страната“, казва проф. Мурджева.