Учениците получават оценка 6.00, която ги освобождава от изпит

Две седмокласнички от Пловдивско попаднаха в призовата тройка на националния кръг на олимпиадата по български език и литература. Диана Нейкова от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ и Цветелина Петкова от ОУ „Ангел Кънчев“ в Асеновград получиха максималните 100 точки, които им носят оценка 6.00 и ги освобождават от национално външно оценяване по предмета. Регламентът изисква от участниците да се справят с тест от 30 задачи, свързани с изучавания материал от 5 до 7 клас, след което да напишат отговор на литературен въпрос.

На 13 юни ще се проведе НВО по български език и литература, а на 16 юни – по математика.

Пълна шестица от националната олимпиада по математика получава още един седмокласник от Математическата гимназия и това е Александър Пендов. Той е абсолютен фаворит, тъй като постига максималния брой точки. Класираният на първо място Алекс също няма да се явява на НВО по предмета, тъй като оценката му е 6.00.

Александър е член на Фондация „Димитър Бербатов“. За успехите си получава ежегодно стипендия от Община Пловдив по наредбата за закрила на деца с изявени дарби. През тази учебна година, благодарение на невероятните си постижения, той е включен в разширения младежки отбор по информатика и в националния младежки отбор по математика. През месец юни Алекс ще представи страната ни на Младежката  балканска олимпиада по математика в Албания. Сред математическите му завоевания през 2022/2023 година са сребърни медали от Математически турнир „Хитър Петър“, Софийски математически турнир и от Есенен математически турнир – Велико Търново. Завоюва златен медал на Математически турнир „Иван Салабашев“ и на Пролетните математически състезания.