На 8 февруари ще бъде проведено Общото събрание и изборите за нов лидер на студентската организация

Общото събрание ще започне с отчет на досегашния председател на НПСС Яна Вангелова.

Трима кандидати ще се борят за председател на Националното представителство на студентските съвети. На 8 февруари в Националния студентски дом ще се проведе Общо събрание на НПСС, на което ще бъде направен отчет за дейността за мандат 2018-2020. В рамките на Общото събрание ще бъдат проведени и избори за нов председател на организацията, както и членове на ръководството, които ще работят през мандатната програма за 2020-2022 година. Домакин на събранието е Медицински университет – София.

Мандатните програми на тримата кандидати са публикувани в сайта на НПСС. Сред тях няма представители на пловдивски вузове, но се очаква те да намерят място сред заместниците.

Първият, който ще се бори за ръководния пост, е Ангел Ранчински. Той е завършил „Право“ в Нов български университет, а в момента учи магистратура „Смарт лидерство“ във Висшето училище по телекомуникации и пощи. Пълна прозрачност на финансите в организацията и взимането на решения, децентрализация на властта и правомощията на председателя, незабавни промени на правилника и по-голяма гъвкавост при функциониране на НПСС е заложил в програмата си Ранчински.

За поста, който до момента заемаше Яна Вангелова, кандидатства и Даниел Парушев от УНСС. Завършил е „Бизнес администрация“, а втората магистратура, по която ще обучава от миналата есен, е „Мениджмънт на недвижимата собственост“. В платформата си е набелязал съвместни кампании с Центъра за развитие на човешките ресурси за промотиране на програма „Еразъм +“, актуализиране на правилника за развитие на дейността на НПСС, създаване на Етичен кодекс и Етична комисия, както и национален студентски омбудсман. Ако събере нужния брой гласове за поста, Парушев ще работи с петима заместници в следните ресови: Учебна и научна дейност, Социално-битови въпроси, Международно сътрудничество, културна дейност, Здравеопазване и спорт. По негово мнение стипендиите за докторанти трябва да бъдат обвързани с минималната работна заплата, а освен това ще настоява пред МОН за увеличаване на държавната субсидия за леглоден и храноден.

Четвъртокурсникът по право от Бургаския свободен университет Станислав Иванов също ще се състезава за председателската позиция. Той обещава да работи за реално участие на студентите в университетското управление, за възстановяване залите на Националния студентски дом и за увеличаване на средствата за стипендии. Иванов има амбиция да създаде платформа за търсене и предлагане на работа, стажове и практики, за да улесни реализацията на завършващите. Ако получи доверие, смята да предприеме мерки за подобряване на условията за настаняване в студентските общежития и храненето в столовете.

1 КОМЕНТАР

  1. Това момиче на снимката прилича на плашило. Как може да ги избирате такива. Плашите студентите хахаха

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.