Ангел Тетимов, Веселина Димитрова и Никол Чалъкова се дипломираха с успех 5.99. Моника Раленкова с максималните 100 точки от трите компонента на италианската езикова диплома

52.3% от завършващите са с отличен успех

Трима зрелостници от ЕГ „Иван Вазов” бяха удостоени с почетния плакет на училището на днешната церемония по дипломирането на випуска в зала „България” на панаира. Успехът от дипломите на Ангел Тетимов, Веселина Димитрова и Никол Чалъкова е 5.99. Веселина и Ангел са сред 15-те абитуриенти в страната, постигнали максималните 100 точки на матурата по математика.

Ангел има пълна шестица от зрелостния изпит по испански, а по български е оценен с 5.93. Вицепрезидентът на „Интеракт” вече е приет в университета Уоруик в Англия, където ще учи икономика и мениджмънт. В тази област висшето училище е на трето място в света след Кеймбридж и Оксфорд. Негови възпитаници са главният икономист на националната банка на Англия и музикалната легенда Стинг. Ангел се е борил и за място в Кеймбридж, минал е изпитите и е бил поканен на интервю. Квотата обаче е само 5 бройки и не успял да се пребори за място. Отличникът е държал един зрелостен изпит повече от задължителните, тъй като изискването на английското висше училище, където наесен ще е първокурсник, е положени 3 матури с успех поне 5,90 и най-малко 5,90 в дипломата за средно образование.

„Справих се. Избрах икономика, защото дава общ поглед как функционира светът”, сподели днес на церемонията по дипломирането абитуриентът.

Въпреки че изкарала 5.50 на националния кръг на олимпиадата по испански, Веселина смята да се отдаде на медицината. Усилено се готви за кандидатстудентските изпити по биология и химия в медицинските университети в София и в Пловдив.

„С добро разпределение на времето всичко се постига. Е, лиших се от купони с приятели, но ще си наваксам. След средата на юли. Убедих се, че когато знанията се натрупват постепенно, по-лесно се усвояват”, каза Веси.

Никол също се стяга за Медицинския университет в Пловдив, но иска да учи фармация. Тя е категорична, че е постигнала високите резултати на матурите и в дипломата без да ходи на уроци. По немски е оценена с 5.95, а по български с 5.96. Има и немска езикова диплома.

В добавка към плакета тримата получиха луксозно издание на романа „Нежна е нощта” на Франсис Скот Фицджералд.

Директорът Вихра Ерамян не пропусна постиженията на Петя Дичева и Моника Раленeкова от 12. г, лауреати от националната олимпиада по италиански език. Моника е родена в Басано дел Грапа – Италия. Семейството й се премества в България, когато тя е във втори клас. На изпита за италианска езикова диплома получава максималните 100 точки на трите компонента. Образованието си продължава във Венеция, където ще учи икономика. И понеже математиката също й върви, в бъдеще иска да се занимава с управление на фирми. Другата финалистка на националната олимпиада Петя Дичева вече е приета „PR и медии” в Холандия.

Средният успех на випуска от 239 зрелостници, е 5.35. Повече от половината – 125, завършват с отличен успех, отчете Ерамян. На ДЗИ гимназията се нареди на второ място в областната класация с успех 5.27. 39 са учениците с DSD диплома, 30 са защитили международен сертификат Пушкин, 8 са с италианска езикова диплома. 72 имат международни сертификати по английски, испански, френски и италиански.