3

Пловдив ще домакинства тридневния творчески семинар „Словото на младите“, който стартира на 29  март.  Отличените деца и младежи в едноименния национален конкурс ще участват в музикални, литературни, фотографски, театрални и художествени работилници под ръководството на известни актьори, музиканти, поети, художници, фотографи. Творческите изяви ще се проведат в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Националната художествена гимназия, читалище „Възраждане“, клуб „Библиотеката”, хостел „Олд Пловдив” и читалище „Христо Г. Данов”.

380 деца и младежи от 57 градове и села взеха участие в националния конкурс за таланти „Словото на младите“. Организатори са фондациите „Огънят на Орфей” и „Стоил Куцев-Даскала”.

Програмата на семинара включва музикална работилница „С песен – без граници” с водещи Майя Бошева – преподавател по поп и джаз пеене в ПУ и Евгения Тагарева – музикален експерт. „Среща с (не)познат” е творческият семинар по фотография под ръководството на Константин Бандеров. Музикално-поетична вечер с поета с китара Красимир Йорданов, творческа работилница по фотография с Николай Аджеларов, литературна работилница “Словото ще ни направи свободни” с поетесата Елена Диварова и практически литературен семинар с писателя и сценарист Петър Краевски са другите акценти в програмата. За младите дарования се предвиждат също творческо ателие по изобразително изкуство с художниците Вида Щипкова и Живко Стоев, форум театър с актрисите Деница Гергиникова, Геника Байчева и Десислава Стоянова.

Семинарът ще завърши с концерт и изложба на отличените таланти и награждаването на победителите на 31 март в Студио 1 на Радио Пловдив.