Виртуални очила са часовете по природни науки и изобразително изкуство са най-новата придобивка в ОУ „Яне Сандански“ по общинската програма за модернизация

Третокласници сканираха QR код, за да разберат дали правилно са се справили с поставената задача за корен на думата. Гост на урока по български език в 3 в клас на ОУ „Яне Сандански“ бе кметът Иван Тотев. Градоначалникът реши да провери как се прилагат иновациите в класната стая по програмата на Община Пловдив за модернизация на учебния процес, която дава възможност на учебните заведения да осъвременят базата си и подобрят качеството на преподаването. Само за тази година са били дадени 200 000 лева на училища, които са кандидатствали за финансиране за закупуване на техника, софтуерни лицензи, виртуални очила, оборудване за кабинетите по природни науки.

Децата трябваше да поставят на правилното място думите „сол“, „здрав“, „говор“, „студ“, „град“ и „лед“, а верните отговори от частите на пъзела образуваха снимката на класа.

Тотев надникна и в часа по моделиране на 3 б клас, където учениците имаха за задача да изведат корабчето извън лабиринта. Предметът от тази есен вече е в задължителната програма за 3 клас,  а децата правят първи стъпки в програмирането.

Директорът Маргарита Бозова се похвали с най-новата придобивка от настоящата учебна година – очила за виртуална реалност. На телефона на ученика се сваля съответното Гугъл приложение, мобилното устройство се поставя в предната част на очилата и видеото, което учителят пуска, придобива виртуално измерение. Очилата се използват при групова работа в часовете по Човек и природа, физика и астрономия, биология и география. 3D очилата дават възможност на децата да надникнат също в галерии и музеи, за да разгледат експонатите там.

Училището кандидатства за трета поредна година за финансиране по общинската програма за модернизация. През първата бил осигурен безжичен интернет в цялата сграда, проектори във всички класни стаи и 8 интерактивни дъски, през вотарата – лаптопи и таблети за вскички учители, за да подготвят уроците си и във връзка с въвеждането на електронния дневник. Тази година с отпуснатите средства са закупени очила за виртуална реалност, телескоп и макети на Земята, Луната, Слънцето, карта на звездното небе.

„Няма да скрия, че има съпротива у част от родителите, затова е важно да намерим баланс между човешкото лице на пперодаването и използването на технологиите“, отчете Бозова. Тя обаче е категорична, че с въвеждането на иновациите децата са много по-ангажирани в час и няма изоставащи.

Бозова използва визитата на кмета, за да покаже спортната площадка на открито, изградена с 50 000 лева от делегирания бюджет и 10 000 от Училищното настоятелство. Директорът се надява и на общинско финансиране догодина, за да се дооборудва