Началният учител от ОУ „Райна Княгиня” Мария Петрова с трета награда за най-добър национален eTwinning проект

Третокласници се обединиха в читателски клуб „Възвишение”, като името неизбежно води към асоциации с популярния роман на Милен Русков. Идеята, разбира се, е насърчаване на четенето, казва техният преподавател от ОУ „Райна Княгиня” Мария Петрова. Децата вече са прочели всички книги на Божана Апостолова, срещнали се с нея, научили как се става поет и писател и получили първия си автограф. След като създали свои приказни баджове, на които всеки от 24-мата участници записал своя псевдоним – име на герой от книга,  изчели  и книгите на Петя Кокудева. В края на месец ноември направили третата си среща, за която всеки се подготвил във виртуалното пространство, защото имали за задача да прочетат книгата „Приказка от два свята“ в електронен вариант. На срещата с автора Николай Райков членовете на клуба получили поредните автографи.

Това е поредният проект, който Мария Петрова реализира в платформата eTwinning. Преди броени дни тя бе сред отличените на Церемонията за връчване на Националните eTwinning награди за 2018 година във възрастова категория 8-12 години. Тя е един от авторите на проекта “Родна стряха”, чиято цел е децата да развият талантите си, да участват в изследователска дейност, свързана с красиви места в родния си край и да споделят откритията си със свои връстници в България.

„С много от картичките участвахме в няколко благотворителни базара за деца в неравностойно положение. Изработвахме мартенички и пресъздадохме целия обичай заедно с бабите. Връзката с тях беше много силна и децата научиха много за традициите. Учениците взимаха интервюта, четяха с тях, търсеха образите им в книгите. Пишехме асоциативен облак с ключови думи за родната стряха и ги подредихме във формата на къщичка. Прожектирахме всяка публикация на стената в платформата и на бялата дъска, за да виждат реалното общуване със съучениците им в цяла България. Научихме се да гласуваме чрез електронни анкети, но преди това го правехме чрез метода “Светофар” в клас – имаме си изработени палки с три личица, които оценяват чрез емоция. Всичко изработвахме екипно”, обяснява Мария Петрова.

Тя спечели първо място и като част от екипа на проекта “Цифричко и Точица в страната на математиката”. В електронната книга “В страната на математиката. Забавните истории на Цифричко и Точица” са събрани историите на двамата герои и техните приятели, измислени и написани от децата от Враца, Вършец, Пловдив, Свищов, Русе и Троян.