Вдъхновението идва, когато се срещам с деца като вас, а стихотворението се шлифова като диамант, каза авторът на “Ние, мушмороците” на среща с деца от СОУ „Патриарх Евтимий”

DSCF7916

Близо сто деца се превиваха от смях, при това не пред телевизионния  екран, а на поетична среща с майстора на забавни истории Виктор Самуилов. Авторът на „Зодия хлапак“ и „През 9 локви в 10-а“ събраха ученици от начален курс на СОУ „Патриарх Евтимий” в НБ „Иван Вазов“, за да чуят най-новите му стихове. Срещата бе част от програмата „Младият Пловдив чете”.

Да се пише за деца не е просто забавно, а трудно и отговорно, сподели писателят, поет и преводач.

„Трудно ми е да ги пиша, но когато децата харесат сътвореното, значи съм постигнал нещо. Случвало се е след години да се върна към някой стих, за да го преправям. Стихотворението трябва да се шлифова като диамант. Но тази трудност не трябва да личи, когато вие четете”, обясни авторът.

Коя ваше беля претворихте в стихотворение, кога за първи път разбрахте, че можете да пишете и как се казваше първата ви книга. С тези въпроси любопитни третокласници от „П. Евтимий“ атакуваха Самуилов. Децата бяха толкова нетърпеливи да питат, че извиха опашка и търпеливо чакаха ред, за да грабнат микрофона. Оказа се, че първото стихотворение, написано от Виктор Самуилов, е без заглавие, тъй като било посветено на негова съученичка.

DSCF7917

„Вдъхновението идва, когато се срещам с деца като вас. Чувам много интересни истории. Много неща от живота на децата ме вдъхновява. Първоначално беше синът ми, но той много порасна, а децата искаха още и още стихове и истории.

Четвъртокласниците, които учат по читанката, чийто съавтор е Виктор Самуилов, бяха любопитни да узнаят дали той ще пише някой от новите учебници, но останаха разочаровани от отговора.

„Издателството, с което работех преди години, изведнъж реши да се съобразява с други принципи и нямаше начин да продължим заедно в това начинание. За доста стихотворения в министерството имат по-особено мнение, понякога се харесват неща от далечното минало, затова и моето участие в писането на учебници се усложни”, обясни като за третокласници авторът.