Пътешествията повишават мотивацията за учене, децата проследяват предварително маршрута на картата, после стават екскурзоводи и хроникьори, разказват от НУ „Христо Ботев”

Как една обикновена екскурзия може да повиши мотивацията за учене, а подготовката за пътешествието да накара учениците са бъдат изследователи, математици, екскурзоводи, художници и дори хроникьори. Ескурзиите дават възможност за интегрирано обучение, за учене чрез опит и практическо приложение на усвоеното в клас, обясняват учителите от пловдивското НУ „Христо Ботев” Венета Велева и Светла Шопова. Своята добра практика те споделиха пред колеги и експерти на Регионална конференция на началните учители, организирана от РУО.

След избора на маршрут, в часа по човек и общество децата имали за задача да го проследят на географската карта и да се ориентират за разположението на градовете в съответния регион. Те се запознавали предварително и с географските особености на терена. В часа по информационни технологии пък работили и с Google Maps, избирали обект и изображение на картата, използвали навигацията в приложението. Разделени по групи, малките ученици изработвали пътеводител за предстоящата екскурзия, а в часа по математика изчислявали разстоянието, времето и бюджета, който ще им е нужен. В час по математика трябвало да определят кои са задължителните им разходи – транспорт, входни такси и застраховка, и да ги разграничат от пожелателните, от рода на сувенири и подаръци. Спрямо личния си бюджет всяко хлапе можело да пресметне ще му стигнат ли парите и от какво може да спести.

Не били малко задачите и по време на самата екскурзия. Една част от учениците влизали в ролята на фоторепортери, други на хроникьори, а трети били екскурзоводи, които разказвали интересни истории и любопитни факти за посещаваните места, обекти, забележителности. Щом пътешествениците, натрупали емоции, впечатления и нови знания, се върнат обратно в клас, трябвало да пишат съчинения, да рисуват по спомен, да изработват презентация или пък да направят албум.

Процесът на обучение и интересен, учениците са в активната позиция, развиват речевите си и езикови умения, научават се да сравняват и изследват, създават нови социални контакти и трупат полезен опит, изреждат резултатите от екскурзиите двете преподавателки.