С първа закуска 15 украински деца започнаха своя ден в Центъра за деца на украински бежанци, който отвори врати днес в район „Южен“.

Центърът е трети поред и е ситуиран в подблоковото пространство на бивша детска градина на ул. “Кичево“ 38. Той беше посетен от кмета Здравко Димитров и зам.-кмета Стефан Стоянов, които, заедно с двигателя на каузата за подпомагане на украинците Наталия Елис, разгледаха реновираните помещения.

„Има голяма необходимост от такива малки буферни центрове за деца от 3 до 6-годишна възраст, които не са ходили на детска градина и училище. Тук те се запознават днес и след няколко месеца ще започнат езиков курсов. Ще ги посещават психолози и логопеди, защото има деца, които трудно се адаптират, а някои от тях са и със специални потребности“, каза Наталия Елис.

Община Пловдив предостави на фондацията на Елис още два – на бул. „Източен“ 15 и в бившите помещения на ДГ „Кремена“, които и към момента работят с деца.

„Има почти 390 украински деца в образователната система в Пловдив. Съвместно с бизнеса, местната украинска общност и много дарения хората се интегрират и водят достоен живот“, каза Стефан Стоянов и допълни, че това е и една от причините да се сключи междуинституционално партньорство с ООН и да се привлекат много компании и дарители. По техни неофициални данни над 10 000 украинци живеят на територията на областта.

Моделът за помощта на Пловдив за Украйна ще бъде показан след броени дни на голям международен форум във Варшава, Полша, който кметът Здравко Димитров коментира така: „Бяхме първи в страната и показваме високо ниво. Не е случайно това, че сме номинирани за награда за социална кохезия, заради която пътуваме и до Полша тези дни. Надявам се, че цяла Европа ще оцени усилията ни в тази посока. Ние сме единствените номинирани от България в инициативата на Института за иновации в политика“. Пловдив е сред финалистите в тазгодишните номинации с проекта за Временния бежански център „Втори дом“.

Около 40% от украинците са ангажирани в икономиката на града. Моделът работи индивидуално чрез споделяне на контакти на работодатели, връзка с агенции, групи в социалните мрежи. Според Елис те често говорят по 4 езика и затова имат много възможности. По нейни данни 20 000 от 50 000 пребиваващи украинци в страната са бесарабски българи.