Произведената електроенергия ще бъде достатъчна да задоволи нуждите поне на две от университетските лаборатории

Трета собствена енергийна система – соларна централа с инсталирана мощност от 20 КWp, пусна в действие пловдивският филиал. Тя е инсталирана върху покрива на централния учебен корпус в съседство с вече действаща централа с мощност 5,5 КWp. На покрива на втори корпус пък произвежда ток най-мощната „академична“ електроцентрала от 22 КWp, към която има и зарядно устройство за електромобили.

Новият соларен парк за висшето учебно заведение е подарък от българското представителство на австрийската компания „Енери“, която открива нов офис в Пловдив. Компанията има традиция да дарява процент от всичките си приходи за социални проекти.

„Идеята е да подпомогнем висшето училище като намалим покупката на електричество чрез собствено производство. Но също така подаръкът ни ще бъде и средство за обучение на студенти от специалността „Електротехника“. В момента в цяла Европа има глад за кадри, които да работят с новите фотоволтаични мощности“, каза изпълнителният директор инж. д-р Стоян Петров. При добра поддръжка новият соларен парк ще има живот между 30 и 40 години.

Директорът на филиала доц. д-р Никола Шакев благодари за дарението, което ще даде възможност да се водят практически занятия на най-съвременни енергийни мощности и ще даде тласък на научноизследователската работа.

Според доц. д-р Митко Шопов – декан на факултет „Електроника и автоматика“, произведената електроенергия от новата соларна централа ще бъде достатъчна да задоволи нуждите поне на две от университетските лаборатории. Студентите ще събират данни как се произвежда енергията през деня, а анализът им ще показва как да се усъвършенстват фотоволтаиците.

Преподавателят доц. д-р Георги Ганев, който е и двигател на новия проект, обясни, че е важно трите соларни парка да бъдат от различни системи, за да видят студентите предимствата и недостатъците на всяка една от тях. Така те активно ще участват в поддръжката и експлоатацията на енергийни системи от различен тип.

От летните стажове в соларния парк на „Енери България“ студентите ще пренесат познания в университета за термозаснемане на фотоволтаичните панели с дрон, както и за проследяване ефективността на панелите със специална техника. Четвъртокурсничката Екатерина Иванова от специалноста „Електротехника“ разказа, че в дома й имат бойлери, които затоплят водата със слънчева енергия. Абсолвентът Николай Николов пък вече е инсталирал соларни мощности на малка индустриална фирма.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.