Завидни знания за олимпизма донесоха първо място на плувкинята Тонита Анастасова в състезанието по повод патронния празник на училището

Посочете най-младия български участник на олимпийски игри, на кой състезател не е подобрен до момента рекордът и по време на коя олимпиада е въведен за първи път допинг контрол.

На тези и още десетки въпроси трябваше да дадат верни отговори участниците в днешния Олимпийски ден в Спортно училище „Васил Левски“. Надпреварата за знаещи е част от инициативите по повод патронния празник на учебното заведение. Състезанието можеше да се гледа на живо и в YouTube канала на училището. В  ролята на оценители влязоха един от най-успешните треньори по лека атлетика и носител на сребърна значка на Европейската федерация Николай Петров, проф. Лозан Митев от Национална спортна академия, старши експертът по организация на средното образование в РУО-Пловдив Жанета Вакрилова и директорът Ружка Генова.

Тази година вместо отборно, учениците от 9 до 11 клас се състезаваха индивидуално. След елиминационните кръгове 15 от тях бяха допуснати до финалите. При много от въпросите най-знаещите не чакаха да ги чуят докрай и удряха звънеца, готови да дадат верен отговор. Журито се затрудни да посочи кой от състезателите да говори за олимпийските принципи и олимпийското кредо, откъде произлиза името на игрите, за това кой състезател е участвал и на зимни, и на летни олимпийски игри и кои са имената на олимпийските шампиони на СУ „Васил Левски“.

След оспорвана надпревара победител се оказа плувкинята Тонита Анастасова. 11-класничката ежегодно участва във викторината и винаги е сред призьорите. На второ място се нареди 9-класничката Радост Ангелова (кану-каяк), а третата позиция заеха Мария Костова (кану-каяк) и Георги Дечев (футбол). Призьорите получиха ваучери за книги и козметика. За всички участници бяха предвидени грамоти и фланелки.

„Олимпийските ценности са връзката между настояще и бъдеще, те са и житейски ценности“, обърна се към своите възпитаници директорът Ружка Генова при награждаването, уверена, че ще затвърдят славата на Спортното училище в Пловдив.

Тя отличи и победителите в конкурса за рисунка и презентация на тема: „Олимпизмът и моят свят“.

По повод патронния празник се проведе и конкурс за литературна творба и дигитален продукт. Децата от 5 до 7 клас твориха на тема: „Васил Левски – частица от сърцето на всеки българин“, 8-10 клас – „Защо Левски е най-великият българин“, а учениците от 11 и 12 клас разсъждаваха върху цитата: „Роди се и поведе ни в борба. Обесен бе, но нивга не умря“.

Утре учениците от прогимназиален етап ще вземат участие във викторина „Помни миналото“.

На 17 февруари в 9.30 часа ще бъде поднесен венец пред паметника на Апостола в двора на училището, след което ще бъдат наградени 10-те най-добри спортисти за изминалата 2022 година.