„Завършихме трети в нашата група, но емоцията беше незабравима, а и натрупахме игрови опит“, казва Янко Радев

„Момчетата се раздадоха докрай и надскочиха себе си, за което съм изключително благодарен. В конкурентните отбори имаше национални състезатели на изключително добро ниво, но нашите показаха, че са грамотни футболисти и се представиха достойно“.

Това сподели след завръщането от световното първенство по футбол за юноши старши треньорът на тима от Професионалната гимназия по електроника и електротехника Янко Радев. Неговите възпитаници представиха България на престижния шампионат в Кралство Мароко. Страната ни бе избрана за водач на осма група. Пловдивските момчета отбелязаха една победа срещу Кения и един равен с Либия, но загубиха от Саудитска Арабия, Великобритания и Чили. Пловдивчанинът Кристиян Колев, който беше част от делегацията като съдия, ръководи полуфиналната среща между домакините от Мароко и Саудитска Арабия, предавана по една от националните телевизии.

Отборът ни бил настанен в базата на Международния университет в Рабат, а мачовете се играли на базата на националния отбор по футбол – Мохамед VI, и базата на националната академия Мохамед VI, които са най-модерните в цяла Африка към момента.

„Домакините от Мароко, както и французите, които станаха шампиони, имаха в съставите си по 7-8 национални състезатели, които тренират в утвърдени клубове. Докато при нас такава сериозна селекция няма. Повечето момчета тренират в клубове от Пловдив и региона – „Локомотив“, Марица“, „Спартак“, ФК „Сокол“ – Марково, Футболна академия Пловдив“, „Пловдив сити“, ФК „Вихър“ – Войсил. Пандемията също си каза думата, защото от четири години не е имало ученически първенства. И едва през март т.г. ни се обадиха, че имаме право да участваме, сформирах отбор и започнахме подготовка“, обяснява наставникът Янко Радев, който е дългогодишен преподавател по физическо възпитание в гимназията. Заедно с него в тренировките на момчетата се включва и Валентин Цанов.

И двамата са категорични, че момчетата са изпитали не само незабравими емоции, но и са натрупали игрови опит, който ще им помогне в бъдещата спортна кариера. Това е третото участие на ученици от ПГЕЕ в световна надпревара след Гватемала и Прага.

От БФС осигурили екипите на състезателите, а от Министерството на младежта и спорта – част от разходите по пътуването. Според регламента участниците сами заплащат самолетните билети, нощувките и си осигуряват средства за пребиваването. С всеобщите усилия на училищното ръководство, фирми партньори и родителите участието на младите надежди станало възможно.

В Деня на нациите пловдивчани буквално обрали овациите с щанда с натурални козметични продукти от роза и лавандула, който подредили, танцували и право хоро.

Домакините организирали посещение на исторически забележителности – кулата Хасан и мавзолея на Мохамед V, старата крепост Касба Удая.

Футболният тим на гимназията е единственият в страната, който има завоюван пълен комплект медали – бронзови, сребърни и златни от държавни ученически първенства. Той ще бъде отличен от ръководството на училището през септември, със старта на новата учебна година, тъй като момчетата вече са на спортни лагери с отборите си.