Обявен е индивидуален награден фонд, крайният срок за ОУ “Княз Александър I” и СУ “Св. Патриарх Евтимий” е 9 юни, а за МГ – 19 юни

Община Пловдив търси идейни концепции за изграждането на нови сгради на три училища  – Математическа гимназия „Академик Кирил Попов”, ОУ “Княз Александър I” и СУ “Св. Патриарх Евтимий”. Идеите ще се събират в специално разработения за целта сайт „Трезор за умове“.

Зам.-кметът по образование Владимир Темелков обясни, че е обявен и индивидуален награден фонд за всяко училище – стимул за участващите в инициативата.

Крайният срок за подаване на предложенията за ОУ “Княз Александър I” и СУ “Св. Патриарх Евтимий” е 9 юни, а за МГ – 19 юни. Конкурсът не е анонимен.

МГ

Новата учебна база се предвижда да бъде издигната източно от сградата на хотел SPS, в имот с приблизителна обща площ 32 000 кв.м. За целта ще бъде изградено продължение на бул. „Санкт Петербург”, което ще премине южно покрай имота на бъдещата гимназия.

Концепцията следва да е съобразена със стратегията за развитие на учебното заведение за осъществяване на профилираното и професионалното обучение на 1550 ученици. Идеята трябва да отговаря и на съвременните педагогически, технически и енергийни изисквания, спазвайки нормативната уредба за този вид сгради.

Участниците трябва да изпратят две табла с размер А0, изясняващи концепцията им. Те трябва да са с хоризонтална ориентация и да бъдат предадени в PDF формат или на CD. Таблата трябва да съдържат схеми, скици, чертежи, колажи. Графичната документация следва да бъде придружена от обяснителна записка с обосновка на предложението в минимум 2000 и максимум 3000 думи. Идеята трябва да включва изграждането на 8 корпуса.

ОУ „Княз Александър I“

ОУ „Княз Александър I“ съвместява една учебна база с ХГ „Св.св. Кирил и Методий”, което налага двусменен режим на обучение за общо 1887 ученици, разпределени в 74 паралелки. Терен за новата сграда, където да се помещава ОУ “Княз Александър I”, е обособен в свободното дворно пространство.

Идеята следва да бъде съобразена със статута на територията, върху която ще бъде изградено училището, а именно – културно-историческо наследство със статут на групов архитектурно-строителен паметник на културата, паметник на урбанизма и културния пейзаж.

Необходимо е спазването на следните изисквания: изграждането на нова сграда със съвременно и ефективно организиране на училищните пространства; съхраняване на недвижимото културно наследство, с неговите обемно-пространствени характеристики, материална и образна автентичност; въвеждане на иновативен подход в архитектурното и интериорно проектиране на класната стая, създаване на възможност за полифункнионалност на пространствата чрез лесно трансформиране и с възможност за създаване на свободно преливане от една функционална зона в друга.

СУ „Св. Патриарх Евтимий“

Новата сграда ще се намира в район „Западен”. Площта на терена е 9525 кв. м., като в имота няма съществуващи сгради нито преминаващи мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура. Тя трябва да е съобразена с предвидения капацитет от 780 деца и ЗП – 3700 кв.м/ РЗП 6500 кв.м, ведно с нормативно определените специализирани и обслужващи помещения, дворни площи (3920 кв.м).

Необходимо е идеята да е съобразена следните изисквания: съвременно и ефективно организиране на училищните пространства; въвеждане на иновативен подход в архитектурното и интериорно проектиране на класната стая; полифункционалност на пространствата чрез осигуряване на лесно трансформиране и с възможност за създаване на свободно преливане от една функционална зона в друга.

Към момента СУ “Св. Патриарх Евтимий” се помещава в сграда на ул. „Иван Вазов“ №19, където се обучават деца от 5-и до 12-и клас. Тя няма възможност за разширение и големият интерес към училището налага двусменен режим на обучение за общо 1 177 ученици. Новата сграда ще се осигури условия за обучение за 565 деца в гимназиален етап.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.