Класацията е по средния резултат от изпитите по български и математика на кандидат-гимназистите

Математическата гимназия води областната класация по среден успех от националното външно оценяване по български и математика в 7. клас. Учениците от МГ (30) имат не само най-висок успех сред училищата в областта, но резултатът по двата предмета от 178 точки ги нареди на първо място и в страната. Петима от тях са постигнали максималните 100 точки на изпита по математика. За поредна година възпитаниците на МГ, които преминават сериозна селекция след четвърти клас, за да бъдат приети, показват изключително високи резултати.

Със значителна разлика от 34 точки на второ място се нарежда СУ „Патриарх Евтимий”. За сметка на това обаче училището е с най-голям брой ученици – 195. В този смисъл постигнатият резултат е изключително добър, още повече, че болшинството деца не са пресявани за прием в пети клас. На трета позиция със 120 ученици се нарежда ОУ „Райна Княгиня” – училището, което преди повече от пет години първо въведе иновативни методи на обучение и тотално промени средата в класната стая. Само с една точка надолу четвъртото място си делят ОУ „Княз Александър I” и ОУ „Душо Хаджидеков”. И в двете централни училища общият брой на учениците е 172. Веднага след тях се нарежда ОУ „Алеко Константинов”. Седмокласниците там са 72 и са постигнали 130 точки. Със 125 точки на шеста позиция се нарежда ОУ „Антим I” (51 деца). 39-мата ученици на ОУ „Кочо Честеменски” са с резултат 120 точки, а седмокласниците на ОУ „Елин Пелин” (19) са събрали 117. С една точка разлика девето място заема СУ „Черноризец Храбър” (116 ученици). В топ 10 влиза и ОУ „Яне Сандански” със 113 точки, постигнали от 81 ученици.

Припомняме, че средният резултат по български език, който са постигнали учениците от областта, е 47.05 точки и той е по-лош от миналата година, когато е бил 48.25. Точно обратното е по математика – 36.67 точки при 33.38 за 2017 година. На НВО по български в Пловдивско са се явили общо 5166 седмокласници, а по математика – 5143.

И по двата модула по български са писали 4232 ученици, а 3899 са се пробвали на първа и втора част от теста по математика.