„Вечер на кариерата” събра 19 компании и 4 вуза във фоайето на гимназията, ученици и родители избраха най-добрите стажове за лятна практика

Впечатлени сме от огромния интерес на родителите. Това е сигурен белег, че не са безразлични къде ще попаднат децата им на летен стаж и как ще се реализират в бъдеще. Това споделиха компаниите, които се включиха във Вечерта на кариерата в Професионалната гимназия по електроника и електротехника. За да бъдат максимално полезни на своите възпитаници и на техните семейства, от училището за поредна година канят фирмите, с които имат установени трайни контакти, да презентират възможностите за практика и стажантски позиции. 19 компании, сред които BTL Industries, „Милара”, АББ, ЕВН подредиха щандове и обясняваха в детайли дейността си.  От „Либхер” раздаваха листовки с подробно обяснена учебна програма за стажа, работно време. Фирмата предоставя работно облекло и безплатен обяд на стойност 5 лева.  От догодина „Монди”-Стамболийски ще подкрепя финансово иновативната паралелка „Автоматизация на непрекъснати производства”. Дясна ръка на представителите на компаниите бяха ученици от деветите и десетите класове.

„Целта е още от малки да се срещнат очи в очи с работодателите, да установят контакти с тях и да се научат да общуват”, обясни директорът Стоянка Анастасова. Идеята на форума е да улесни родителите и учениците от 11 клас в избора на летен стаж. Задължителната производствена практика започва след края на учебната година, т.е. в началото на юли. За зрелостниците пък четири висши училища представиха своите специалности – ПУ, УХТ, пловдивският филиал на Техническия университет и Техническият в Габрово. Тези, които са решили директно да постъпят на работа, можеха да се договарят за реални позиции.

Вярваме, че за поредна година много от учениците на тази гимназия ще изберат за старт на кариерното си развитие именно нашата компания. Рядкост са форумите, на които идват такъв голям брой посетители, споделиха от BTL.

„Когато децата видят, че фирмите са дошли на крака при нас, това повишава мотивацията им по професионалните предмети. Неслучайно компаниите изпращат като представители тук бивши наши ученици, които вече са се реализирали успешно при тях. Това също стимулира децата да напредват в избраната от тях професия”, коментира зам.-директорът на гимназията Елена Динчийска.