МГ е номер едно в страната по български и на челните места по математика от изпитите в 7 клас

Топ училища от Пловдив и областта затвърждават високите си резултати от националното външно оценяване в 7 клас. И тази година има ядро от училища, чиито ученици постигат среден успех на националните външни оценявания между 4,40 и над 5,50. Тенденцията е стабилна в последните няколко години. Училищата в челната десетка са почти едни и същи с леки размествания на позициите. Повечето от тях работят по проекта за иновативни училища на Общината и „Световен образователен форум България” или са одобрени от МОН за въвеждане на иновация.

Математическата гимназия запазва лидерската си позиция. Уточняваме, че там учениците са селектирани след 4 клас с резултатите си от най-авторитетните математически състезания.

Пловдивската МГ е номер 1 в областта на изпитите в 7. клас тази година със среден успех общо по двата предмета 185 точки. Приравнено към шестобалната система, това прави 5,73. Учебното заведение оглави националната класация по успех на изпита по български език и литература, на който седмокласниците са постигнали средно 90,4 т., което е оценка над 5,50. По математика пък се нарежда на трета позиция със средно 94,92 т., като челните две места заемат Математическите гимназии във Варна и София. Разликата между трите обаче е едва около 2 точки.

Днес е крайният срок за подаване на документи за участие в първо класиране. Стотици седмокласници се оказаха без въведени данни за успеха от дипломата в електронната платформа за кандидатстване. Това предизвика притеснения сред родителите, които се опасяваха, че ако въведат заявленията си с желаните паралелки така, общият успех няма да влезе в балообразуването и ще възникне проблем с приемането на децата на първо класиране. Директорите на учебните заведения въвеждат успеха от дипломите в електронна платформа, данните от която обаче впоследствие се синхронизират с електронната система за кандидатстване, уточниха от РУО. Точно този процес още не е финализиран.

ТОП 10 в областта за 2019 г.

  1. МГ “Акад. Кирил Попов”
  2. СУ “Св. Патриарх Евтимий”
  3. ОУ “Княз Александър I”
  4. ОУ “Алеко Константинов”
  5. ОУ “Душо Хаджидеков”
  6. ОУ “Кочо Честеменски”
  7. ОУ “Васил Левски”
  8. СУ “Софроний Врачански”
  9. ОУ “Райна Княгиня”
  10. ОУ “Яне Сандански”