Децата от ОУ „Васил Левски” в Караджово наричаха за здраве в МС и Индийското посолство, ромчетата от ОУ „Панайот Волов” сурвакаха директор и учители за Василица

„Не следвай път – върви, където няма път, и остави следа”. Такъв късмет изтегли от баницата навръх ромската Нова година вицепремиерът Томислав Дончев. Традиционното ястие бе приготвено от децата от ОУ „Васил Левски” в Караджово, които днес гостуваха в Министерски съвет. За десета поредна година момчетата и момичетата от СИП-а по фолклор на етносите пътуваха до столицата, за да наричат за здраве и берекет по повод Банго Васил. Инициативата бе организирана от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”. Облечени в автентични ромски носии, учениците от Караджово сурвакаха заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика в кабинета му, който ги изпрати с подаръци. Радост очаква Индийското посолство през настоящата година, ако се следва поверието. Децата занесоха баница и в дипломатическата мисия, където танцуваха и представиха легендата за Свети Васил – защитник на ромите.

На министерства и в посолства от Пловдивско гостуваха още децата от ОУ „Граф Игнатиев” в Граф Игнатиево, сурвакари от ОУ „Гео Милев” в Белозем и учениците от ОУ „Христо Ботев” в Стамболийски.

По повод празника ученици от ОУ „Панайот Волов“ в Шекер махала също спазиха традицията и сурвакаха директора Цонка Жиговечка и своите учители:

Ой, Василе,

старата година мина,

Новата пристига.

Лошото отмина,

Идва новата със здраве и късмет.

Сурва весела година,

да е берекет!

Спазвайки обичая, сурваканите почерпиха сурвакарите.