ОУ „Екзарх Антим I“ инициира кампания с Държавната агенция за закрила на детето, директорът Елеонора Лилова занесе томчета с приказки със седмокласниците от Ученическия парламент

„Ти си звезда! Ти си прелест!”, написа Мими от ОУ „Екзарх Антим I” в послание, пъхнато в книжка, до хлапе, което не живее със семейството си и е настанено в Детската къща. Учениците от училището подготвиха 350 томчета с лично обръщение към деца от центрове за настаняване от семеен тип, а членове на Ученическия парламент им ги занесоха заедно с председателя на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова.

Училището инициира съвместна кампания с Агенцията под мотото „Истинското богатство за човека е доброто, което е сторено за друг“. На първия учебен ден всеки ученик дойде с опакована книга със собственоръчно написано послание към деца без родители. Една част от заглавията заминават за София, откъдето ДАЗД ще ги изпрати на деца, които ползват социални услуги в страната.

„Малкият принц”, „Приказки на баба”, „Фермата”, „Котаракът в чизми”, „Хитър Петър”, “Пипи Дългото чорапче” бяха част от заглавията, които обитателите на Детската къща получиха днес от 7-класниците Йоана, Димитър и Иван.

„Най-ценното в тях е посланието от вашите връстници”, обърна се Лилова към децата между 4 и 12 г., които дойдоха да ги получат в Комплекса за социални услуги за деца и семейства. След като ги попита дали правят добро, тя обясни: „Като вършите всеки ден по едно добро, ще станете големи добри хора”.

А малките дарители пожелават: “Следвай мечтите си”, “Радвай се на детство”, „Ако си направил добро, замълчи. Ако са ти направили добро, разкажи”.

Според  данните на ДАЗД към момента само 83 деца в цялата страна са останали в институции, останалите са в Центрове за настаняване от семеен тип.

„Трябва да променим нагласите към тях и да загърбим езика на омразата. На децата от социалните услуги не бива да се гледа като на различни и да ги делим, не бива да се изпада и в милозливост. Има много примери на успешни хора, които са израснали без родителска грижа”, категорична е Елеонора Лилова.

Тя получи като подарък картина на 16-годишно талантливо момиче от ЦНСТ „Мария Тереза”, нарисувана в съвместна инициатива с КЦМ на тема „Истинското се вижда само с очите”. Рисунките ще се продават на благотворителни събития, а събраните средства ще отидат за лагер.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.