SONY DSC

115 млади инженери от випуск 2018 влизат в индустрията. Отличникът Антон Лазарев от две години вече работи в производството

14 златни медалисти дипломира днес пловдивският филиал на Техническия университет.115 млади инженери, които завършват със среден успех 4.78, облякоха тоги за церемонията. Четирима от магистрите на Факултета по машиностроене и уредостроене са пълни отличници. Сред тях е Антон Лазарев, който от две години работи като производствен инженер във фирма АВВ.

„ Работя в отдел, който се занимава с металообработка и контролирам процесите по щанцоване, огъване на метали, заваряване и боядисване. Замислям се как да подобря мениджърските умения, затова вероятно ще запиша специалността „Индустриален мениджмънт“ отново в Техническия университет”, казва Антон.

Сребърен медал за високи резултати в обучението получаха двама студенти. Випускът затвърждава тенденцията на рязко нарастване на дипломантите с магистърска степен, като през тази година те са два пъти повече в сравнение с миналата.

Най-предпочитаната специалност сред завършващите 75 бакалаври е „Машиностроителна техника и технологии“.  Според декана на факултета доц. Пепо Йорданов нуждата от такива специалисти в Пловдивска област и в целия Южен централен регион е много голяма, затова големите индустриални компании изпращат за обучение в нея студенти, за които сами са преценили, че имат качества за бъдещи инженери. В повечето случаи  компаниите финансират обучението им. Следващата предпочитана специалност е „Индустриален мениджмънт”. Интересно е, че сред випускниците повечето са момичета.

Голяма част от магистрите са завършили други бакалавърски специалности, дори извън инженерните науки. Те преминават задължително още една година допълнително обучение, през която усвояват най-важните инженерни дисциплини.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.