D:DCIM100MEDIAIMG_0113.JPG

Двама от отличниците се отдават на изкуствения интелект. Всички 143 абсолвенти вече имат добре платена работа

Шестима златни медалисти  дипломира днес факултетът по електроника и автоматика на пловдивския филиал на Техническия университет. С отличен успех завършват 19 студенти, а златни медали за максимални постижения в изучаването на инженерните науки получават шестима. Двама от най-силните абсолвенти от випуск 2018 имат знанията и куража да започнат да работят в областта на изкуствения интелект. „Това е направление, в което трябва да се чете и да се знае много. Хит е и роботиката“, казва деканът проф. Гриша Спасов.

Почти всички 143 студенти, завършващи деветте специалности на факултета, вече имат добре платена работа и остават в Пловдив и в България. Предпочитаната специалност от дипломиращите се е „Компютърни системи и технологии“ –  47 бакалаври, от които 6 са с отличен успех. Следващите предпочитани специалности са „Електроника“, „Електротехника“, “Автоматика, информационна и управляваща техника“.

При магистрите най-много са дипломираните в „Електротехника“ – 22 студенти . „Идват да я учат студенти, които са завършили други специалности в различни вузове. Част от тях заплащат за образованието си и учат предварително една подготвителна учебна година фундаменталните дисциплини на специалността, за да догонят колегите си с бакалавърски диплом от Техническия университет“, коментира проф. Спасов.

Много активно – още от трети курс – започват да работят младите инженери с бакалавърска степен. Изкушението на високите стартови заплати е неустоимо за повечето студенти.

„Когато един третокурсник от специалност „Компютърни системи и технологии“ започва да работи , много често стартовата му заплата е 1500 лева. Когато завърши и представи дипломата си, вече получава 2000-2200 лева. След две години работа месечното възнаграждание може да достигне и надмине 3000 лева. Стартовата заплата при другите специалности е около 1500 лева“, споделя впечатления от обратната връзка със своите студенти проф. Гриша Спасов.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.