Не всички учители са на едно ниво, има колеги, които няма да се справят, коментира предучилищният педагог от ДГ „Едгар Бороу“ Екатерина Петкова предстоящото въвеждане на скрининг тестовете за първа група

Тестът не може да е меродавен за нивото на едно 3-годишно дете. Досегашната диагностика даваше представа за нивото на развитие на детето, а целта на скрининг теста е да установи обучителните му затруднения, което намирам за неудачно. Това коментира за „Уча в Пловдив“ Екатерина Петкова – учител с 35-годишна практика в пловдивската детска градина „Едгар Бороу“. Поводът е нововъведението за 3-годишните от тази есен. Резултатите от скрининг теста следва да бъдат ориентир дали детето не изпитва затруднения и има ли нужда от повече внимание в обучението. Тестът съдържа 42 игрови ситуации, чрез които малчуганът дава отговори. На всяка задача има няколко възможни отговора, установени след изследване с 6000 деца. Сред тях няма грешни, но някои носят по-малко точки.

„Тестът трябва да бъде поднесен на детето под формата на игра. Учителят чете въпросите и то отговаря. Изискването е обаче всяко хлапе да бъде тестувано индивидуално, което отнема между 30 и 60 минути. Въпросът ми е какво правят останалите деца през това време и кой ги наблюдава. Друг е въпросът, че не всички учители са на едно ниво и има колеги, които не биха могли да се справят с провеждането на теста. Това би следвало да се възложи на психолог, но такъв в детската градина няма”, разсъждава Петкова, която вече е преминала обучение за спецификата на теста. Според нея някои от въпросите, като намирането на разликите в посочени картинки, са доста сложни за малчугани в първа група. Никой учител, колкото и опитен да е, не бил застрахован от това детето да се стресира и да млъкне, когато му задават въпросите. Имало притеснителни хлапета, други с по-особен характер, на които било нужно повече време да се отпуснат.

Петкова е на мнение, че сегашната диагностика, която учителите правят, също дава обективна представа за нагласите и възможностите на детето. От няколко ситуации, проведени в рамката на седмица, те можели да преценят нивото. Тези и други възражения на колеги от гилдията са обобщени и изпратени в МОН от синдикат „Образование” на КТ „Подкрепа”.

Като неефективно те определят и новото изискване за портфолио на хлапетата в детските градини, което описва всички техни проблеми и постижения. Идеята е то да се предава от група в група, след което да бъде прехвърлено в училището, когато детето стигне първи клас.

„Папката за спомен с рисунки и задания по български и математика не е портфолио. Това, че детето се е справило с поставената му задача не е постижение. Изпълняваме разпоредбите и го правим, но губим невероятно много време ежедневно да разпределяме в папки рисунки, картички. По-лошото е, че крайната цел не е ясна. Ако детето изпитва трудности, те трябва да се изчистват в процеса на работа”, коментира Петкова и добавя, че 90 на сто родителите настояват всяка вечер да си носят у дома сътвореното от детето през изминалия ден.