Brexit Direction Sign

Британското правителство планира да промени цената на обучение в английските университети за граждани на ЕС след Брекзит, съобщи „Файнейшъл таймс”. Тереза Мей иска да повиши таксите за тях и да направи тарифите подобни на тези, които плащат студентите от трети страни. Критиците на тази инициатива твърдят, че това ще подкопае конкурентноспособността на Обединеното кралство. Вестникът пише, че министерството на финансите вече е изразило загриженост, че тази стъпка ще доведе до намаляване на притока от талантливи млади хора в страната.

От „Файнейшъл таймс” посочват още, че според вътрешните оценки на правителството това може да намали броя на студентите от ЕС с две трети. Предложението да се спре преференциалното третиране на студенти от ЕС идва от министъра на образованието Деймиън Хиндс и окончателното решение по него все още не е взето.

Сега студентите от страните от ЕС учат в английските университети при същите условия, при каквито и британските граждани. Обучението е ограничено до 9 250 паунда на година, студентите от ЕС също имат право на кредити за обучение, гарантирани от правителството.

Хинд иска да започнат да се налагат по-високи такси на европейските студенти още през учебната 2021/2022 година, когато Великобритания трябва да напусне ЕС и да излезе от преходния период. Един от аргументите на министъра е, че британското правителство не трябва да издава студентски заеми с нисък лихвен процент на никой друг, освен на гражданите на тяхната страна, защото многото заеми на студенти от ЕС никога не се възстановяват и няма механизми за постигане на това погасяване.

По данни на вестника през 2017 година 135 000 студенти от страните от ЕС без британско гражданство са се обучавали в университетите на Великобритания.