Седмокласникът от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ победи в кръговете с непознати думи като спелува правилно symphony

Седмокласник от Марково е националният шампион на състезанието по правопис на английски Spelling Bее. Теодор Хаджиев от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” победи в кръговете с непознати думи като спелува правилно symphony. Във финалната надпревара взеха участие 24 ученици до 14 години от цялата страна. Състезанието е отворено за общински, държавни и частни общообразователни училища и се провежда за дванадесета поредна година. За трети път се състои и Spelling Bee Junior за деца от 1 до 4 клас. За националния финал на 14 май е класирана Александра Малинова от ОУ „Петър Берон“ под тепетата.

След като завърши пръв на училищния кръг и успешно пребори конкуренцията на областния етап в Пловдив през месец, Теодор се оказа сред състезателите, които премериха сили на национално ниво. Успехът му се дължи главно на неговите усилия, на преподавателя му Кирил Иванови и на неговото семейство, казват от училището.

13-годишното момче е фен на исторически филми и така се заражда интересът му към езиците. „Откривам как се променят думите от един език в друг, как се преплитат значенията, също като историята им. За втора поредна година участвам в състезанието Spelling Bee. Истински вдъхновяващо е да се включиш в тази надпревара, преди всичко със себе си“, казва шампионът.

На националния финал достойно се представи и Даниел Тинков от ЧСУ „Дружба“. Той е на 12 години – участва за четвърти път и за втора година е училищен шампион.

За състезанието

Spelling Bее е състезание на английски език, в което участниците спелуват, т.е произнасят, различни думи буква по буква.  Ако спелуват думата правилно, преминават в следващия кръг, където се състезават с останалите. Ако е неправилно, състезателят отпада. Spelling Bее е състезание с елиминиране и последният останал се обявява за победител.

По време на подготовката участниците учат 500 думи от предварително зададен списък, а малките – 250. Състезанието се провежда в три етапа: училищен, регионален и национален.

Винаги започвам от най-трудните думи. Преди да започна да уча някоя дума първо я “изследвам “ – как мога да я разделя на части, какви са нейните особености, как се произнася. След това я уча с превод и дадените примерни изречения“, обяснява Даниел. Обича да чете енциклопедии и списания на английски. Фен е на Star Wars, а любимата му игра е Minecraft. От скоро се учи да програмира. Участвам в състезания и олимпиади, на които печели купи и медали.