Анулираха две писмени работи на днешния ДЗИ по български. 4545 дванадесетокласници от областта писаха по „Косачи“ на Елин Пелин

Мобилен телефон звънна по време на днешната матура по български език. Въпреки инструктажите на квесторите и предупреждението никой да не влиза в изпитните зали с джиесеми, един от 12-класниците не е спазил правилата. Писмената му работа е била анулирана. Друг абитуриент пък се опитал да използва телефона си в тоалетната в паузата между модулите, но е бил забелязан от квестор. Неговият тест също е бил анулиран, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Инцидентите са регистрирани в ПГ по транспорт и в СУ “Христо Смирненски” в Брезово.

4545 зрелостници областта решаваха тест от 41 въпроса по български език. 17 от допуснатите не са се явили, сочи справката на РУО. Една от 11 700 000 комбинации беше изтеглена рано сутринта в Министерството на образованието, а темата за 41 въпрос, в който се пише есе или интерпретативно съчинение, беше под номер 13. В последната задача зрелостниците трябва да разсъждават върху темата “Реалност и измислица” по разказа „Косачи” на Елин Пелин. Тази задача им носи максимален брой от 30 точки.

След 16.00 часа днес на сайта на просветното ведомство ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори.

Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни.