„Телефона остави, в приказка герой стани!“ – това е мотото, което вдъхновява участниците в четвъртия сезон на Драма клуба и клуб „Работилница за приказки“ към ОУ „Душо Хаджидеков“ за реализация на две драматизации: „Златната гъска“ по Братя Грим и „Дядо и ряпа“. Последната е в съвременен вариант и поставя акцент върху ценността на истинското човешко общуване. В интерпретацията са залегнали предложени от децата идеи за това как да оставят телефоните си за няколко часа и да се потопят в магията на театъра, превръщайки се в творци. В клубовете децата участват в сценичната интерпретация на различни литературни текстове и самостоятелното изработване на елементи от декори, маски и костюми.

„Всичко това дава възможност за разгръщане на творческия потенциал, за изграждане на умения за работа в екип, за толерантност и взаимопомощ, за развиване на емоционалната им интелигентност“, казват ръководителите на клубовете Радка Чонова и Иванка Александрова.

По традиция участниците в клубовете гостуваха на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, за да почерпят опит и да се докоснат до тайните на ателиетата за костюм, театрална кукла, декор, скулптура, рисуване и живопис. Особен емоционален заряд даде репетицията на класа по пантомима, чиято публика малките артисти имаха честта да бъдат.

Още един източник на вдъхновение бе постановката на Пловдивския куклен театър „Ама че крокодил“. След представлението актрисата Соня Ботева разкри на любопитните зрители вълшебството на пясъчните рисунки.

През този сезон участниците в двата клуба за първи път имали възможност да работят професионално върху сценично поведение и техника на говора с помощта на ръководителите на Театрална къща „Шарж“ – Захарина Тонева и Георги Димов. От Модна къща „Пен Силует“ пък осигурили сценични костюми. Преподавателят по музика Живко Каратабанов се грижил за музикалното оформление на всеки спектакъл.

За втора поредна година финалното представление е с благотворителен характер и ще бъде реализирано съвместно със Сдружение „Паралелен свят“ на 26. юни на площадката пред блок 15 в ЖК „Тракия“, където се провеждат заниманията с деца и младежи с увреждания.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.