„Отвъд стената“ гостува на сцената на Пловдивския куклен театър на 3 ноември

Спектакълът „Отвъд стената“ на режисьора и автор на текста Мила Коларова, предназначен за чуващи и деца с увреден слух, гостува на сцената на Пловдивския куклен театър на 3 ноември.  Представлението обединява изразните средства на кукления театър, говоримия и жестовия език. Главната цел на проекта е театралното приключение да бъде еднакво вълнуващо и разбираемо както за чуващите, така и за глухите деца. Преживявайки го заедно, малките зрители могат да съборят смело „стените“ помежду си и да опитат да общуват свободно и без страх едни с други. За да ги улесни, представлението ще представи основните жестове, които чуващите деца могат да научат и в последствие да използват при комуникацията със своите  връстници с увреден слух. То е подходящо за деца над 6-годишна възраст.

Концепцията на режисьора Мила Коларова извежда на преден план наболелия социален проблем, който ковид пандемия осветли, а именно силно лимитираната среда, в която живеят хората с различна степен на слухови увреждания, достъпа им до важна информация и липсващите условия за пълноценно участие в културния живот.

„В представлението стената е метафора за всичко онова, което ни разделя и пречи на искреното общуване помежду ни. Тя е онази невидима и често несъзнавана бариера между мен и различния от мен“, споделя режисьорът.

Актрисата Юлия Коларова и Росица Караджова, която е с увреден слух, си служат с изразните средства на жестовия, говоримия и визуалния език на кукления театър, за да пресъздадат моменти от живота на две същества, всяко потънало в своя изолиран малък свят, които прерастват в серия забавни епизоди.

„Това представление е едно щуро, смешно-тъжно пътешествие, което отвежда до истината, че „стената“ е просто илюзия, наш личен градеж от страхове, който би могъл да бъде срутен единствено, ако се осмелим да бъдем заедно“, допълва Мила Коларова.