11-класниците от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ подреждат експозиция с плакати в Драматичния театър


Театрални спектакли вдъхновиха таланти от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ да създадат изложба. „Пътешествие Плакат“ е мотото на експозицията, която ще се открие на 23 октомври в Драматичен театър Пловдив. На нея ще бъдат представени плакатите на 11 млади автори от специалност “Рекламна графика”. 11-класниците приели предизвикателството да създадат 23 театрални плаката по две съвременни български пиеси – „За теб“ от Яна Борисова – спектакъл на столичния Театър „Азарян“, и „Дебелянов и ангелите“ от Александър Секулов – спектакъл на Пловдивския театър.

Главна цел на проекта е да даде възможност на учениците да разработят цялостен продукт, използвайки основните закони при визуализирането на драматургичната идея, обясняват преподавателите Костадин Отонов и Петър Чучулигов. Първият етап от реализацията на проекта включвал посещения на културни събития и специализирани лекции и едва след това младите рекламни графици започнали реална работа.

Изложбата беше представена в Димитровград като част от „Есенен салон на изкуствата, предстои да бъде презентирана в Пловдив, а на финала и във фоайето на Театър „Азарян“ като съпътстващо събитие на „ІХ-то Международно триенале на сценичния плакат”. По темата са работили и ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Св.Лука“.

Експозицията е съпътстващо събитие от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и се финансира от програма “Дебюти” на Национален фонд “Култура”

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.