Танцов спектакъл на брега ще пресъздава елементи от картините на Владимир Димитров

Легендарното платно на Владимир Димитров “Момиче със слънчогледи” ще „оживее” във водата на Гребния канал на 15 юни. Мултимедиен спектакъл ще представи творчеството на Майстора от 21.30 часа със средствата на танцовия балет и 3D мапинга. Проектът се реализира от община Кюстендил и школа „Новите майстори“ и e част от официалната програма на „Пловдив 2019“.

Изображението на лицето на девойката ще бъде с размери 9:14 метра. Заедно с него във водата ще плуват още 24 платна, на които ще бъдат изобразени слънчогледите. Създаването на картината ще може да се наблюдава през целия ден от трибуните на Гребната база, като кулминацията ще бъде от 21:30 до 22:30 ч.

На фона на българска фолклорна музика музика, картини на именития художник ще бъдат изобразени чрез съвременни технологии – лазери и диодни видео стени. Танцов театър на брега ще пресъздава елементи от картините на Майстора, стилизирано представящи елементи от българския бит и традиционни ритуали.

Режисьор на проекта „Плаващи картини сред водата – провокирай въображението“ е Лозен Йорданов, а творческата идея и осъществяването на мащабната картина е дело на Евгени Серафимов и неговите ученици, които са на възраст от 17 до 25 години. Уникалният проект съчетава живопис, цветове, вода и светлина. Целият процес ще бъде запечатан на лента от студенти от НАТФИЗ.