Бащи и дядовци разказват приказки, играят зумба и стрелят с лък в ДГ “Боряна”. Райкметът Димитър Колев реже плодова салата с племенника си

 Picture 232

С пълни пазарски чанти прекрачиха прага на детска градина „Боряна“ рано тази сутрин татковци на малчуганите от всички групи. Младите мъже съвсем не бяха объркали дома си със забавачката, тъй като се оказаха главни герои в днешния кулитарен ден „С татко готвим вкусно“. Инициативата е част от националната кампания „Да бъдеш баща“.

Собственикът на заведение Петър Колев донесе продукти за плодови сандвичи, които били любими на дъщеря му Елеонора. Чаровницата от IIIгрупа обясни, че ще му помага да нарежат ябълки, банани и киви, а след това да ги подредят едно върху друго и закрепят с бамбукова пръчица.

Сандвичи калинки сътвориха Георги от II Б група и баща му, на когото е кръстен. Двамата приготвили от вкъщи чери доматчета, маслини, моркови и магданоз. „Остави на мен ножа, за да ги нарежа, а ти прави калинките“, обърна се към сина си Георги старши, след което извади и франзелата за сандвичите.

Атанас Хаджийски бе заложил на пълнозърнест хляб, колбаси и зеленчуци, за да измайстори хапки с 4-годишния си син Даниел. Електромонтьорът Христо Личев пък извади от прилежно подредена кутия варено яйце, кисели краставички и мини домати, за да направи любимите сандвичи на сина си Алекс.

Някои от татковците така се вживяха в ролята на кулинари, че се дегизираха с шапка и бяла манта, ала шеф готвачи. Други пък препасаха престилките на съпругите си от вкъщи.

Бели ръкавици сложи и кметът на район „Западен“ Димитър Колев, който също се включи в кулинарната работилница. Той пристигна с огромен панер, пълен с ябълки, банани и грозде, за да помогне на племенника си да приготви плодова салата.

За пета поредна година детската градина в „Прослав“ организира Седмица на бащата, като идеята е татковците да отменят за малко майките в грижите за децата, а и да се забавляват с тях, участвайки в нетрадиционни инициативи.

В първия ден от седмицата татковците присъствали на сутрешната закуска, след което чели народни приказки и задавали гатанки. Един от тях се явил на занятието с кукли за ръка, за да бъде още по-атрактивен.

Picture 113

Във вторник бащите заменили госпожите и ръководели утринната гимнастика. Татковците си разпределили задачите, като първият показвал упражнения за глава, вторият за ръце, а другите двама раздвижили краката и провели игри.

В утрешния ден пък малчуганите трябва да бъдат водени на детска градина само от татковци, дядовци, чичовци или вуйчовци. На финала в петък бащите ще трябва да играят зумба в двора на детската градина, а сред това бащи срещу деца ще премерят сили във футболна надпревара на Гребната база. „Майки, бягайте“ е мотото на състезанието за стрелба с лък в Младежкия център на Гребната база.

 „Идеята е бащите да разберат колко са значими за своите деца, но заедно с това да разберат за огромните грижи, които изисква отглеждането и възпитанието“, казва директорът Станислава Бекярова.

Picture 176