Пловдивската 11-класничка спечели наградата на Американското почетно математическо общество и влезе в отбора, който ще представя България на конкурса за млади учени в Лос Анджелис

1915331_1068340443222057_1339910412133369461_n

Тя е само в 11 клас, но от шест години насам е отдадена на математиката, която е основното й занимание, и то не само в училище. Интересите й са главно в областта на комбинаториката и теорията на игрите. В края на изминалия декември Таня Оцетарова влезе в отбора, който ще представя България на конкурса за млади изследователи INTEL -ISEF в Лос Анджелис през май тази година.

“Върху някои свойства на биекциите на покритията с решетка на Уолкъп и други подобни комбинаторни структури” – това е темата на впечатляващата разработка на 17-годишната ученичка от Математическата гимназия в Пловдив. Таня се занимава с покриването на равнината с фигури, подобни на фигура от тетриса. Със своя проект тя отговаря на въпрос, поставен като отворен проблем в разработката на двама известни учени от Масачузетския технологичен институт.

Пловдивското дарование печели и наградата на американското почетно математическо общество за най-добър математически проект.

Таня започва да се занимава с изследователска математика след препоръката на неин по-голям съученик, тъй като в гимназията ѝ има традиция учениците от горните класове да стават научни ръководители на по-малките. За изключително успешната й 2016, за наградите е предизвикателствата през 2017 Таня разказа пред „Уча в Пловдив”.

-Таня, можеш ли да разшифроваш и да обясниш по-достъпно каква е същността на разработката ти, която звучи толкова сложно за неспециалисти.

-Аз покривам различни фигури с по-малки комбинаторни структури. В случая става дума за фигура от тетрис, която е позната на всички. Фигурата се състои от четири квадратчета, които са подредени на първия ред три квадратчета, а на втория – едно. Идеята на разработката ми е да разрежем покриването с такива фигури и да използвам структура на математик отпреди 50 години, който е доказал, че, за да има покритие една фигура, тя задължително трябва да изпълнява някои условия. Аз правя същото за нов вид фигура и доказвам подборно, но значително различно условие. Заедно с това отговарям на въпрос на двама изследователи от MIT, които през 2003 година са публикували разработка и в края на заключението има питане дали съществуват подобни фигури, изпълняващи същите условия. Аз намирам такава фигура. Именно заради този принос ме избраха да отида на състезанието в Лос Анджелис.

-Всъщност ти отговаряш на въпрос, зададен от учените на Масачузетския технологичен институт, който оглавява световните класации на най-престижните университети.

-Обикновено математиците и учените, в края на разработките си, оставят отворени въпроси, на които не са успели да отговорят. Или им се струват интересни и биха искали някой в бъдеще да се занимава с тях.

-Как стигнахте до тази разработка?

-Всяка година Ученическият институт по математика и информатика организира лятна школа в Благоевград, на която се събират много математици и информатици. Тази година школата ще е международна. Там се започват разработки именно на такива сериозни теми. С моя научен ръководител Константин Делчев от Института по математика и информатика решихме да се посветим на тази статия от MIT и успяхме да отговорим на въпроса. Продължаваме работа.

-С тази разработка си спечелила наградата на Американското почетно математическо общество за най-добър математически проект.

-Тя се дава само на един проект в рамките на конкурс. На 18 декември стана ясно, че аз съм я спечелила и така станах част от отбора.

-Общо взето, можеш да се похвалиш с една повече от успешна 2016-а.

-Да, тъй като от същия конкурс, но през 2015 година, спечелих да представям България на научен форум в Люксембург с подкрепата на престолонаследника. Поканиха ме да бъда и част от конференцията на евродепутата Ева Паунова „Моята мечта за България” в Европарламента.

-В Лятната изследователска школа се занимаваш и с проекти в сферата на теорията на игрите.

-Това беше проектът ми от миналата година. Смятам областта за интересна, тъй като предлага възможност за изследване на различни ситуации, които могат да бъдат свързани с политологията, икономиката, биологията и психологията. С Ванеса Гецева от Шумен ще продължим да я разработваме и да правим симулации с цел практическо приложение. След завършване на средното си образование се надявам да продължа развитието си във Великобритания или САЩ.

-Как ще се готвиш за конкурса през май?

-Ще продължа да работя по проекта си. Предстоят ми специализирани подготовки, на които ще тренирам как да го представям. Паралелно с това ще участвам на различни математически състезания. Ще трябва да съм и редовна в училище, защото с новия закон проблемът с отсъствията е сериозен.