„Където се наложи работата да продължи и по време на учебната година, ще се направи реорганизация“, коментира зам.-министърът на образованието

Ремонтите във всички професионални гимназии по Оперативна програма „Региони в растеж” се очаква да стартират през лятото. Това обяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова в Пловдив. Тя не отрече, че процедурите действително се бавят, но очакванията са ваканцията да е най-активният период за работа. Вече има започнати училища, например във Видин. Общо в цялата страна те са 102.

„Навсякъде ще смогнем, тъй като крайният срок е удължен до 2020 г.”, успокои Михайлова. Според е добро стечение на обстоятелствата да приключи работата в общинските учебни заведения, след което да започне в държавните.

Директорите на професионални гимназии вече втора година чакат да стартира реновирането и  са притеснени, че сроковете изтичат. В Пловдив приключиха ремонтите само в две училища, които станаха общински, местната управа пое управлението на дейностите и процедурите се задействаха по-бързо – ПГ по хранителна техника и технологии и ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване.

Проблемът е за училищата, в които всичко минава през МОН. Другото притеснение е, че ремонтите няма да приключат до средата на септември и ще съвпаднат със старта на новата учебна година.

„Където се наложи работата да продължи и по време на учебната година, ще се направи реорганизация. Излишно е да уточняваме, че учебният процес е водещ. Директорите и началниците на РУО ще намерят най-доброто решение. Има варианти единият корпус да се ремонтира, в другия да се учи, а след това да се направи размяна. Може да се ползват други сгради в съседство. Ако училището е на едносменен режим, възможно е да се наложи временно преминаване на двусменен. Но когато идеята е да се постигне по-добра образователно среда, това са временни неудобства. Голямата цел е училището да стане привлекателно място”, заяви Михайлова.

Сред гимназиите, които чакат старт на дейностите това лято, е ПГ по механотехника, ПГ по туризъм, ПГ по електроника и електротехника, Националната търговска гимназия, ПГ по архитектура, строителство и геодезия, асеновградската ПГ „Цар Иван Асен II”, сопотската ПГ „Ген. Владимир Заимов” и Професионалната гимназия по селско стопанство в Първомай.