Дигитални танк и подвижен военен мост на Леонардо да Винчи  влязоха в  3D пространството на пловдивския филиал на Техническия университет чрез дипломните разработки на двама студенти. Темата на работата, с която Даниел Колев става инженер, е „Цифрови 3D модели от чертежи на Леонардо да Винчи – движещ се  3D модел на танк“.

„Леонардо да Винчи създава модел на танк и го чертае върху хартия, а аз му дадох пространствено изражение и възможност да се движи в дигиталното пространство. Използвах различни софтуерни продукти, а и аз самият създадох свой програмен продукт специално за дипломната си работа. Моделът на бронираната машина намерих в записките от дневника на Леонардо от 15 век“, пояснява инж. Колев.

Какъв е танкът на Леонардо

В дневника си Леонардо да Винчи нарича своето изобретението бронирана кола. От днешна гледна точка тя е първият предшественик на танка. Неговата бронирана машина  представлява голям дървен цилиндър, който е върху четири движещи колела. Всяко се върти от войник вътре в машината. Отгоре има „брониран“ конус от подсилено дърво, който затваря цялата конструкция. По цялата окръжност на бронираната машина има над 20 оръдия, така че откъдето и да дойде заплаха, ще има надеждна защита. Снарядите са направени от камък и имат сферична форма. Изстрелват се с барут.

Когато прави проучването за дипломната ми работа, Даниел Колев открива, че Леонардо е направил умишлено дефектна конструкция на своя танк. Ако бронираната му кола е била построена по начина, по който той я е начертал, тя никога не би могла да тръгне, обяснява инж. Колев, защото манивелите, с които се задвижват двигателните колела са настроени в противоположни насоки. Дори 10 войници да ги въртят, танкът няма да мръдне от мястото си.

„Не е характерно за този гений да допусне толкова очевидна грешка. Той го е направил, за да предпази от кражба своята разработка. Намерих в дневника на Леонардо неговото обяснение  на „грешката“ в бронираната кола. Той пише: „Това е форма на сигурност в случай, че чертежът бъде откраднат и използван безотговорно“, пояснява дипломантът.

Армейският подвижен мост

Обемният макет на подвижен мост за войската, който отлива на 3D-принтера в Техническия абсолвентът от специалността „Компютърни системи и технологии“ Иван Иванов не е много голям. Този макет с размери 30 х 30 х 30 сантиметра е илюстрация на дипломната му работа „Създаване на 3D модели по чертежи на Леонардо да Винчи. Моделиране и печат на макет на подвижен мост“.

„Идеята и чертежите на Леонардо да Винчи за подвижен преносим мост трябвало да служи на войските, които да го носят разглобен на части със себе си. И когато на пътя им се появи река или ров – да го сглобяват и да преминават от другата страна на препятствието. Той е вярвал, че най-голямото предимство на една армия е нейната подвижност. Точно подвижност е искал да даде на войските чрез своя мост“, разказва Иванов за разработката си.

Макетът на младия инженер представлява мост с опорен стълб, който държи цялата конструкция. От двете страни на моста има две поставки на лебедки с въжета за отварящите и затварящи механизми. Идеята е съоръжението да се придвижва наляво или надясно. Макетът на инж. Иванов следва стриктно оригинала на Леонардо и спазва устройството на движение.

В четвърти курс от обучението си той е имал специален учебен предмет, по който е  изучавал 3D принтиране и създаване на модели с лабораторен принтер. Трудността при проектирането дошла от това, че му липсвал достатъчно опит в ползването на софтуера, който избрал за моделирането, но се справил.

Кой помогна

Иван Иванов и Даниел Колев са студенти на проф. Петя Павлова от специалност „Компютърни системи и технологии“.

„И двамата се интересуваха от Леонардо да Винчи и заедно се спряхме на дипломните работи, които да разработят. Като научен ръководител ги подтиквам да любопитстват, да пробват, да грешат и да коригират грешките си, за да намерят правилната посока. Така се учат“, казма проф. Павлова.