След пет световни награди през тази година, Борис Дюлгеров от ОУ “Виктория и Крикор Тютюнджян” се готви за концерт в Залцбург в края на август

 

„Музиката няма националност и не може да бъде сложена в рамка. Съвсем не се притеснявам, че не уча в музикално училище, защото вярвам, че имам талант и съм достатъчно упорит, когато искам да сбъдна мечтите си“, казва Борис Дюлгеров. Въпреки че е едва на 9, той има планове за себе си, след като само през тази година успя да завоюва пет световни награди.

След впечатляващите му успехи в Лондон, Белград, Женева и Залцбург, преди дни на “Gоlden classical music awards“ – Ню Йорк, Борис Дюлгеров спечели първо място в категория пиано до 8-годишна възраст и специална покана от журито за участие в концерта на лауреатите през март 2021 година в „Карнеги хол“ в Манхатън. Третокласникът от ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“ бе единствен български участник в изключително престижната надпревера, в която журито се състои от световноизвестни пианисти и преподаватели от консерватории в цял свят. Пандемията наложи тазгодишното издание да се проведе онлайн.

В момента Борис се готви за Залцбург, след като в края на юли спечели първа награда на Международния конкурс за пианисти “Grand prize virtuoso“ в категория до 8 години. Блестящото представяне му донесе и специалната покана на международното жури за участие на Концерта на лауреатите на 30 август вън Wiener sall  в MOZARTEUM в Австрия.

Чакаме последно потвърждение от организаторите, вероятно ще трябва да си направим PCR тестове преди пътуването, уточняват родителите на Борис, които сами финансират всяка негова изява и задгранично участие. Майката е стоматолог, а бащата – ветеринарен лекар, които обаче нито за миг не се поколебали да купят пиано на сина си, след като той сам изявил желание да свири, когато бил 5-годишен. Записват го на частни уроци в читалище „Цар Борис III и царица Йоанна 1931“ при Росица Грозданова. Оттогава всеки ден и с огромно желание отделя време както за музикалните си упражненията, така и за каране на колело. А сега през ваканция ходи и на риболов.

Това лято отправя пред Борис още едно предизвикателство. Рекламни експерти на известна марка мляко забелязват таланта му и го канят да се снима в телевизионна реклама на „Верея“. Идеята е да представят историите на трима успешни българи, които са реализирали мечтите си. Впечатлени от успехите на талантливия пловдивчанин, от компанията решават да поканят именно него, за да сподели пред камера какво е да си под светлината на прожекторите и пред хилядна публика в най-престижните концертни зали. Когато нямаш даже 10 години. Борис изобщо не се колебал и каза „да“, още повече, че обичал да похапва кисело мляко, каквото трябвало да прави и на рекламния клип.

Въпреки че вече се е докоснал до блясъка на славата, това съвсем не го е главозамаяло. За себе си казва, че е най-обикновено момче, което обича да играе с приятели, да чете приключенски романи и енциклопедии. Разчита на добрата си памет, затова не свири повече от два часа на ден. И още е в колебание какъв иска да се види в бъдеще – пианист, комозитор, лекар или пък архитект.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.