Премиерата бе в залата на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства

Нова версия на „Хензел и Гретел” и „Name that emotion”  от известната образователна поредица „Улица Сезам”, при това на английски, представиха ученици от ОУ „Душо Хаджидеков”.  Забавният спектакъл на Drama Club бе представен в Актовата зала на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства.

В продължение на месец 26 деца, под ръководството на преподавателите по английски Иванка Александрова и Радка Чонова, сами изработвали декорите и елементи от костюмите си и се учели да водят кукли. Помагали им актьори, сценографи и костюмографи от Пловдивския куклен театър, както и ученици от гимназията.

„Идеята на спектакъла е да помогнем на децата да осъзнават емоциите си и да ги контролират. И решихме да използваме средствата на театъра”, обясняват преподавателите.

За да направят пътуването в света на театъра още по-вълнуващо и поучително,  те пренаписват историята на Хензел и Гретел. Във варианта, представен от децата, вещицата се опитва да възпита Хензел и Гретел в трудолюбие, за да доставят радост на родителите си. Така че двамата се завръщат у дома с подаръци за мама и татко.

Историята децата разказаха с кукли, изработени от учениците от Сценични кадри под напътствията на сценографа Виржиния Петкова. Режисьорът Зоя Капон пък им помага да се научат да ръководят куклите. Учителят по музика от ОУ „Душо Хаджидеков” – Живко Каратабанов, е автор на музиката за песента към спектакъла.