Гайдари и народна певица, носители на призови места от национални конкурси, ще участват в международен фестивал в провинция Хайнан

 IMG-703319999a0ff79aba489fdb1c2cad27-V

Трима от най-изявените ученици на СУ „Любен Каравелов“ ще представят Пловдив в Китай. Младите музиканти участват в 18-я международен фестивал в провинция Хайнан, който се открива в Хайкоу на 18 ноември. Зрелостничката Михаела Станчева ще покаже вокално майсторство при изпълнението на народни песни от различни фолклорни области под съпровода на гайдаря Александър Атанасов и 10-класничката Христина Терзиева – тамбура. Тримата са одобрени след прослушване, за да бъдат  част от официална визита на областната управа в Пловдив . Те ще бъдат придружени от Сабина Попова – ръководител на офиса на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие в Шънджън, която ще представлява област Пловдив по време на срещата на лидерите на международните побратимени провинции.

На визитата в Хайнан  учениците ще бъдат с Григор Порожанов – посланик на България в Китай. Зрелостниците Александър и Михаела, заедно с Христина, са носители на призови места от национални конкурси и стипендианти на фондации. Тримата млади музиканти ще вземат участия в културни форуми в Пекин и Шънджън.

Посещението е във връзка с подготовката на споразумение за сътрудничество между област Пловдив и провинция Хайнан и ще продължи до 10 декември.

„За пореден път доказваме ниво. Много се радвам, че нашите възпитаници са високо оценени, иска ми се да вярвам, че градът има нужда от нас, но се страхувам за бъдещото развитие на децата. С 490 лева е по-нисък стандартът за профилирана подготовка и така делегираният ни бюджет е с минус  92 000 лева“, казва директорът Славка Щерева. Тя е внесла докладна в общината с молба от местния бюджет училището да бъде подкрепено с 25 000 лева.