DSCF6825

С пъстра фолклорна китка певците и инструменталистите от СОУ „Любен Каравелов” дадоха старт на Есенния панаир на занаятите в Стария град. Талантите от училището за пореден път са партньори на Регионална занаятчийска камара, която организира четвъртото издание на форума. Събитието, в което се включват 50 майстори, започна на Лапидариума, но ще се случва навсякъде по калдъръмените улици и във възрожденските къщи.

В трите фестивални дни ще бъдат показани над 20 занаята. Посетителите ще видят демонстрации по дърворезба, тъкачество, плъстене, грънчарство, ножарство, стъклодухане, стъклопис, свещарство, сладкарство, изработване на керамика, накити, национални кукли от текстил, шапкарство, килимарство. Плъстенето е акцент в тазгодишната програма. На планера по плъсти край Лапидариума днес взеха участие 10 майстори, а ученици от частно училище „Стоянстрой” станаха свидетели на процеса на обработка и багрене на вълната.

DSCF6829

Сред най-малките зрители на откриването бяха и децата от ЦДГ „Щурче”, които истински се забавляваха край щандовете с лютеница, чай, подправки и сладкиши и танцуваха в такт с фолкритмите.  300-годишна подправка гюлбюл показа майсторката Нина Димитрова. Розмарин, босилек, мащерка, магданоз и мента се смесват за универсалната добавка, която е еднакво подходяща, както за салати, така и за риба и спагети, обяснява Нина.

Лютеница с мед по стара бабина рецепта от Пазарджишко изложиха на щанда си Зарко Сарафян и Костадин Шанков.

DSCF6831