Половината от занятията ще се провеждат онлайн, останалите – присъствено, стана ясно днес при официалния старт на новата академична година

Всички 430 първокурсници редовно обучение на Университета по хранителни технологии получиха таблети за електронно обучение. Устройства са предвидени и за останалите 200 първокурсници задочници.

“2020 е година с най-много предизвикателства. Част от лекционните курсове ще са провеждат електронно, а упражненията – присъствено, в подходящо за студентите време. Всеки първокурсник получава персонален таблет за ползване през целия период на обучение. Моето послание е да предадем най-важния урок на нашите студенти – този по житейска и професионална почтеност. Може да не сме създали брандове като Nestle и Coca-Cola, но ще се радвам нашите студенти един ден да управляват такива компании”, обяви при днешния старт на новата академична година ректорът проф. Пламен Моллов.

Така за първи и втори курс лекциите ще започнат присъствено, а за трети и четвърти курс – по преценка на специалните катедри и на преподавателите.

В четирите големи аули и в двора на УХТ е изграден нов Wi-Fi, който работи с професионални устройства за достъп. Те, освен че гарантират по-висока скорост и по-добро качество на услугата, позволяват и на повече потребители в един и същи момент да ползват интернет – на практика могат да се закачат повече от 1000 души едновременно.

Ректорът връчи лично студентските книжки на отличниците. Благодарствени грамоти получиха рекламните лица в кандидатстудентска кампания 2020 – Ванеса Николова и инж. Георги Георгиев, и платена такса за обучението в желана от тях магистърска програма. Четвъртокурсничката Константина Чешмеджиева от специалност „Биотехнологии“ получи награда за най-добра научно-изследователска разработка.

Благодарение на модернизациите университетът може свободно да ползва всички облачни услуги на Google. Една от тях е системата за видеоконферентни разговори на – Hangouts. Тя доближава най-много обучението до работата в реална среда – студентите са пред компютрите или таблетите вкъщи, но имат възможността да задават въпроси и да получават отговори от преподавателя, който е в аудиторията, както и да участват в провеждането на дискусии в рамките на часовете. УХТ продължава да поддържа и да развива собствен сървър за онлайн учение на базата на свободната платформа за видеоконферентни връзки – meet.jit.si.

Гост на празника по откриването на учебната година бе вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която заяви, че висшето училище обучава кадри в сектора „Туризъм“, осигуряващ 12% от БВП на държавата.

„Благодарна съм на университета за активната дейност по съвместния ни проект за създаване на традиционно национално меню “Вкусът на България”. Ще бъде подготвена селекция от български храни и напитки, което ще бъде въведено в хотелите и ресторантите по нашите курорти”, каза Николова.

Над 10 традиционни ястия, прославили българската кухня, влизат в националното туристическо меню. Сред тях са разядка от лютеница, еленски бут, туршия, домашен хляб със самардала, рибена чорба по свищовски, пиле лютика. В списъка народните кулинарни шедьоври влизат също ишмер от Странджа, който се приготвя от овче мляко, станимашки сарми, свиленградско малеби.

Председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев посочи в словото си, че очаква  завършилите инженери да поемат по пътя на предприемачите, които са само 6% от всички висшисти у нас.

Във връзка с партньорството на УХТ с Международната организация по лозата и виното предстои разкриването на нова магистърска програма за подготовка на кадри по световни стандарти.

Новата придобивка за младежите от УХТ са двете студентски споделени пространства,  разположени в блоковете 1 и 2, които официално бяха открити днес. Интегрирането на такива места в учебните кампуси ще активира ще създаде условия за допълнителен контакт с колеги, със студенти от други висши училища, с преподаватели и представители на бизнеса. Ръководството на университета се обърнало към различни бизнес организации  и предложило партньорство чрез участие със спонсорски пакети. Те представляват възможност за сътрудничество между университета и бизнеса чрез включване в кампании за социална отговорност, съвместни събития, инвестиции за разпознаваемост на бранда и сътрудничество с цел кариерна реализация на студентите.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.