Университетът ще е домакин на два престижни форума – изложение за нови селскостопански технологии и машини и конференция “Храни 2030”

С 240 000 лева от общината Аграрният университет ще вдигне ограда на Ботаническата градина, ако градският парламент гласува в четвъртък предложението на кмета Иван Тотев за отпускане на средствата. В писмото си за искане на финансова помощ вузът представя проект за възстановяване на градината, който предвижда  ограда с височина 1.60 метра.

Ботаническата градина е в активите на Аграрния университет от 1946 година. Актувана е като публична общинска собственост през 2010 година и е предоставена за управление на висшето училище. В нея са поддържани живи колекции от защитени видове като перуника, лале, крем, синчец, имало е голяма колекция екзотични дървета и храсти. В момента все още съществуват ценни видове, някои от които са уникални за страната ни и са застрашени от изчезване, поради недостатъчно средства за стопанисване и грижи за опазване на биоразнообразието. В градината студентите провеждат практически занятия. Тя е обект на научен интерес от страна на преподаватели и учени.

През юни Аграрният университет ще бъде домакин на два значими форума. Изложението за нови селскостопански технологии и машини ще се провежда в учебно-опитната база на вуза. Съвместно с МОН висшето училище организира и ще домакинства конференция “Храни 2030”.

Университетът е започнал акция за набиране на средства за облагородяване и възстановяване на Ботаническата градина, организира доброволчески инициативи за почистване на терена от отпадъци. Идеята е мястото с площ над 113 дка да върне блясъка си и да стане притегателен център и място за отдих на пловдивчани.