„98% от учениците на МГ бяха на линия от първи до последен час и споделиха, че никога не е било толкова тихо по време на урок”, казва директорът Веселина Карапеева

„Възхитен съм от отприщената енергия и готовността на колегите, в момента пишем нова глава в историята на образованието”, коментира директорът на ОУ „Алеко Константинов” Красимир Ангелов

С 297 класни стаи стартира първият виртуален учебен ден в ОУ „Яне Сандански”. 764 са били активните потребители. Общият брой на учениците в училището е 704, като малцина не са се присъединили към онлайн обучението – децата със СОП и ученици по съображения на родителите, с които ще се работи чрез изпращане на индивидуални задания и обучителни материали по електронна поща.

„Проведени са дори часовете по музика и физическо възпитание в прогимназията. Колегите по музика са дали теоретичен материал и линкове за слушане на произведения, като от децата се изисква да посочат епоха, композитор и т.н. Учителите по физическо изпращат видеа и поставят задание да се разкаже историята и развитието на даден вид спорт, какви качества развива, изявени състезатели и т.н. На децата от начален етап пък е поставена задача да попитат баба и дядо за игра от тяхното детство, чиито правила след това да опишат”, обясни директорът Маргарита Бозова.

Училището използва приложението Hangouts Meets, което позволява и видеовръзка. Учениците проявили невероятна активност още в първия ден, с изненада констатирали преподавателите, всеки от които разполага с индивидуално устройство у дома. От петък до неделя вечерта те разработвали учебни материали, които са качени в облака и правили проби, за да сведат до минимум техническите гафове днес. Приоритетно ще се работи със седмокласниците по български език и математика.

„През трите дни след обявяване на извънредното положение, ние експериментирахме, тествахме, за да сме максимално полезни днес”, каза директорът на Математическата гимназия Веселина Карапеева. 98 % от учениците са се включили в онлайн обучението. По думите й, учениците са толкова напреднали, че сами започнали да споделят начини за комуникация и разпределение на ресурсите. Проблемите, които са сигнализирани, ще бъдат отстранени в най-кратки срокове.

Видеоконферентните разговори се осъществяват чрез приложението Google meet, което изисква учителят да има регистрация в Google. То дава кодове на учениците, чрез които те влизат в разговор. В него могат да участват всички и в реално време да се включат 250 ученици. Отделно около 1000 още могат да слушат, могат да се споделят екрани.

„Госпожата решаваше задачите и правеше чертежи и те много ясно се виждаха на екрана, темата на урока беше “Окръжност”, сподели 8-класничка от гимназията и тутакси започна да решава домашната, която трябва да изпрати до довечера във виртуалната класна стая.

„Децата споделят, че никога в часовете не е имало такава дисциплина и не е било толкова тихо. Колегите разказаха, че дори вдигали ръка, за да зададат въпрос”, добави Карапеева.

„Възхитен съм от отприщената енергия и готовността на колегията да изпълни мисията си докрай – професионално, отговорно и смислено. Това определено ме вдъхновява и се старая да го предам на хората, с които работя и общувам. Навярно осъзнавате, че освен всичко друго, в момента пишем нова глава в историята на образованието”, е емоционалният коментар на директора на ОУ „Алеко Константинов” Красимир Ангелов.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.