DSCF4902

Телескоп, зрителни тръби и бинокли бяха на разположение днес  в двора на Пловдивския университет, където любители, студенти и граждани можеха да наблюдават единственото за тази година слънчево затъмнение. Телескопът бе осигурен от Факултета по физика и инженерни технологии на университета за студентите и преподавателите, но десетки пловдивчани използваха възможността да наблюдават явлението с помощта на специални предпазни слънчеви филтри.

Точно в  10 часа и 41 минути започна първото и единствено за годината пълно слънчево затъмнение, като максималната му фаза настъпи в 11.49, когато Луната беше закрила почти 53% от слънчевия диск. При това явление Земята, Луната и Слънцето се подреждат в една линия,  като лунният диск закрива напълно слънчевия. Така се виждат слънчевата корона, звезди и планети, намиращи се близо до Слънцето.

Директорът на Роженската обсерватория Никола Петров бе дошъл на място, за да дава разяснения за явлението. От България пълно слънчево затъмнение може да се наблюдава чак на 23 септември 2081 година.

“От една територия, каквато е България, може рядко да се наблюдават слънчеви затъмнения, макар че всяка година имаме пълно или частично затъмнение. Това далеч не е най-внушителното нещо като явление в астрономията”, обясни Никола Петров, който е и преподавател във физическия факултет.

Директорът на Роженската обсерватория Никола Петров, който е и преподавател във физическия факултет на ПУ.
Директорът на Роженската обсерватория Никола Петров, който е и преподавател във физическия факултет на ПУ.

Един от студентите демонстрира как може да се наблюдава без телескоп. Момиченце на 9 години, придружена от майка си, бе най-малката кандидатка да погледне през телескопа, като носеше със себе си очила, използвани от родителите й по време на затъмнението през 1999 година.

Това слънчево затъмнение се падна в деня на пролетното равноденствие, когато Слънцето и Луната се срещат на небесния екватор в съзвездие Риби. По този начин затъмнението символично отбеляза началото на астрономическата пролет. Тя ще настъпи в 0,45 часа тази нощ.