Постери за всяка държава член на Европейския съюз изготвиха и представиха за Деня на Европа петокласници от СУ „Софроний Врачански“. Децата от иновативната паралелка в направление „Гражданско образование“ коментираха символите, вплетени в техните гербове, кога са се присъединили към Евросъюза и кои са техните столици.

Учениците припомниха, че на тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френски външен министър, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

„Разговаряхме за цената на мира, за свободата и за ценностите на следвоенна Европа. Прозвучаха стиховете от „Ода на радостта“ на Фридрих Шилер“, каза класният ръководител Ирина Даскалова.

Петокласниците научиха повече за Берлинската стена и какво символизира нейното разрушаване през 1989 година. Споделиха своите мисли за правото на избор, за свободата и надеждата. И четоха стихове от поемата на Одисеас Елитис „Достойно ест“, за която той получава Нобелова награда за литература.

В края на занятието пуснаха балони с надписи: „Европа“, „9 май“, „Мир“, „Свобода“ „Радост“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.