Снимката е компютърно обработена и показва как би изглеждало училището, ако всичко беше реално, а не виртуално.

Учениците от 1 до 12 клас нарисуваха 720 винетни букви, които бяха монтирани във видеофилм

Снимката е компютърно обработена и показва как би изглеждало училището, ако всичко беше реално, а не виртуално.

С онлайн парад на буквите СУ „Софроний Врачански” чества днес своя патронен празник, посветен на българския духовник, народен будител и последовател на делото на Паисий. Виртуалният празник припомни забележителни моменти от живота на автора на първата печатна книга на новобългарски език, канонизиран за светец от Българската православна църква. Макар и в мрежата, учениците отдадоха почит и на делото на светите братя Кирил и Методий в навечерието на 24 май. Събитието е елемент от иновативната практика на училището за гражданско образование още от 1 клас.

„В условията на социална дистанция и онлайн обучение, тазгодишният Парад на буквите се проведе по необичаен начин. Миналата година всеки ученик нарисува по избор винетна буква от азбуката и направихме огромен гирлянд, с който закичихме фасадата на училището. През тази година обстоятелствата наложиха учениците вкъщи да нарисуват своите орнаментирани в плетеници винетни букви, известни в старите български книги като заглавки, снимаха ги и изпращаха изображенията в училище”, обясни директорът Пенко Рисков.

В инициативата се включили момчета и момичета от 1 до 12 клас и така се събрали над 720 снимки, които били монтирани във видеофилм. Той бе показан на днешния празник, така че всеки от участниците имаше възможност да разпознае своята буква.

За доброто настроение на виртуалния празник се погрижиха талантите на училището. Младите певци и инструменталисти показаха своите умения в подбрани записи и видео с тяхно участие. Дванадесетокласниците се сбогуваха с училището със специално изготвен от тях клип.