Хуманитарната гимназия даде старт на поредицата тържества в почит към делото на Славянските първоучители Кирил и Методий. Празникът започна с концерт в аулата на Аграрния университет, а по обед, въпреки дъжда, на площад „11 май” ученици изнесоха иконата с образите на светите братя и поставиха венец пред техния паметник. Химнът на Пловдив и „Върви, народе възродени“ прозвучаха в изпълнение на хор „Ангел Букорещлиев“. Шествието стигна до барелефа на Кирил и Методий в Стария град, където бяха поставени венци и цветя.

“Делото на двамата братя дава сближава славянските народи. Горди сме, че тук, през 1851 г., по инициатива на Найден Геров Пловдивското класно епархийско училище поставя началото на честването на тяхното дело и празникът се превръща във всенароден Български Великден”, каза директорът Емил Начев.

История

Почитането на светите братя Кирил и Методий като велики християнски учители е наложено още от техните ученици през 886 г., а първите сведения за честването на празника им на датата 11 май има още през XII век. Арменски летописи от 1813 г. посочват пък, че равноапостолите са почетени на 22 май 1813 г. в Шумен.

Но за пръв път във възрожденската епоха празникът на Кирил и Методий е отбелязан официално в Пловдив на 11 май 1851 г., пред епархийското училище, носещо тяхното име.

Инициативата е на Найден Геров, а датата е избрана, тъй като това е общият църковен празник на двамата светии. В годините след това 11 май започва да се отбелязва тържествено в българската църква „Свети Стефан” в Цариград, пак в Пловдив в храма „Света Богородица” (със слово на Йоаким Груев), в Шумен, Лом, Скопие и София.

Празникът на Кирил и Методий се чества и сред българските имигранти в Румъния и Русия, сред родното ни студентство в чужбина, дори сред сънародниците ни, заточени в Диарбекир.

Пет години след празника, организиран от Найден Геров в Пловдив, Йоаким Груев предлага денят на светите равноапостоли да стане официален празник на българските ученици. Пловдивското епархийско училище, известно като Първа мъжка гимназия, е и първото в света, наречено на братята Кирил и Методий.

„На 11 май след тържествено богослужение в храма “Св. Богородица” духовенството, придружено от ученици и от народ с литии, отиде в училището, дето след водосвет аз изрекох поучителна реч с обяснения за значението на празника. По обед изявени българи с челядта си и учениците прекараха деня с песни и веселби на едно избрано място извън града. Така се положи начало на тържествено празнуване празника 11 май, който от година на година се обобщи не само по цялата Пловдивска епархия, но и по цяла България, и от училищен празник, какъвто беше в началото, достигна да стане всеобщ народен Великден”, пише в спомените си Йоаким Груев.

Така Първа мъжка гимназия в Пловдив поставя вековната традиция у нас да почитаме празника на св. св. Кирил и Методий. Самото училище има паметна история, а образование в него са получили стотици видни българи.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.