Ученици от 10 до 12 клас на Руската гимназия надграждаха езиковите си умения в “Институт Пушкин” и Московски градски педагогически университет. 20-те гимназисти, водени от преподавателите Бранимир Филипов и Ирина Тончева, изкараха десет дни езикова практика в руската столица преди да започнат новата учебна година. С Института по руски ЕГ „Иван Вазов” поддържа отношения от десетилетия – ежегодно около 60 ученици придобиват международен езиков сертификат, тъй като училището е изпитен център вече 20 години. От три години е сътрудничеството с университета, след като пловдивски ученици взимат участие в организирания от него Младежки фестивал за социална реклама и олимпиада по руски език.

„Решихме, че базата на университета е подходящо място за езикова практика и в рамките на десет дни бе организиран курс по комуникативен руски. Поставихме предварително изискване учениците да общуват с носители на езика, защото аудиторната работа не позволява в такава степен развиване на уменията за общуване. Преподавателят Марина Розина приложи изключително интересни интерактивни методи, които направиха обучението приятно и полезно”, разказа Бранимир Филипов. Учениците гледали кратки видеа с различни сюжети, след което трябвало да коментират, да създават нови ситуации, да продължават историята, както и да разказват за впечатленията си от екскурзионната програма в Москва.

Логично, през първия ден пловдивските гимназисти претърпели езиков шок, но бързо се съвзели и в следващите дори започнали да отговарят на Филипов на руски. Което го изненадало приятно. За повечето от тях езиковата практика била стъпка към придобиване на езиков сертификат, а устната комуникация притеснявала най-много тези, които искат да се справят успешно и да вземат по-високо ниво.

След задължителната обучителна част, ученици и учители така организирали времето, че да могат да посетят най-големите забележителности на Москва. Да се разходят по Червения площад и да влязат в Кремъл. Като музеен комплекс Кремъл включва Кремълската оръжейна – бивш царски арсенал, построен през XVI в., три катедрали, две църкви и камбанарията на Иван Велики,  която предлага изумителна панорамна гледка. Момчетата и момичетата се докоснали до шедьоврите на руското изобразително изкуство от 19 и 20 век в Третяковската галерия. В Пушкинския музей пък разгледали експозиции на древноегипетката, старогръцка и римска култура, скулптура и живопис от Средновековието и Ренесанса, както и по-модерно изкуство. Изключително вълнуващо било посещението на музея на Михаил Булгаков. Това всъщност е бивша комунална квартира, където той е живял от 1921 до 1924 и която е описана в романа „Майстора и Маргарита”. В музея учениците видели лични вещи, фотографии и документи на писателя.

Круиз по Москва река, посещение на столичния зоопарк, разходка из Стария Арбат и автобусна екскурзия из вечерна Москва допълнили програмата на пловдивските гимназисти. Практиката им съвпаднала с празниците на руската столица, така че станали съпричастни към грандиозните тържества по повода,  присъединили се към концертите и се насладили на пищната заря.

Сега, със сигурност, часовете по руски ще са по-интересни. Мотивирани сме, а и добихме самочувствие след тези десет дни, споделиха учениците.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.